Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spišiak sa rozplakal, Koukal si želá medailu z olympiády

Talent vždy nestačí. Kľúčom k úspechu je tvrdá drina. Rozprávať by o tom mohli aj tréneri slovenských strieborných medailistov z atletických majstrovstiev Európy v Zürichu Matej Spišiak a Jiří Koukal.

19.08.2014 22:16
Matej Tóth Foto: ,
Zľava: Predseda SAZ Peter Korčok a chodec Matej Tóth a jeho tréner Matej Spišiak počas príchodu na tlačovú besedu Slovenského atletického zväzu (SAZ).
debata

Bývalý chodec Matej Spišiak prebral v októbri minulého roka trénerskú štafetu po Romanovi Benčíkovi. „S Matejom Tóthom sa poznáme od žiackych čias a pochádzame z jedného mesta. Zo začiatku to nebolo jednoduché, niektorí ľudia nám neverili, ale dokázali sme tlak zvládnuť a urobiť životný výsledok,“ povedal 36-ročný chodecký tréner.

Jeho zverenec predviedol na zürišskej 50-tke výkon z ríše snov. Svoje osobné maximum vylepšil o tri minúty a dvadsať päť sekúnd. „O podobných výkonoch sme v minulosti snívali, teraz máme na Slovensku borca, ktorý to zvládol. Je absolútny profesionál, každému trénerovi prajem mať takého športovca.“ Atletický odborník Alfonz Juck dokonca prirovnal Tóthov výkon k šprintérskemu času na úrovni 9,8 s na 100 metrov.

Spišiak stál počas súťaže na občerstvovacej stanici. „Videli sme sa dvakrát za celú trať a vždy som mu zakričal len rozostupy. Nemusím byť na trati so stopkami, lebo je natoľko skúsený, že si vie priebeh pretekov korigovať sám,“ tvrdí.

V zisk cenného kovu veril osem kilometrov pred záverom, kedy sa Matej odpútal od Rusa Noskova. O ďalšie štyri kilometre sa rozplakal. „Mal som okuliare, tak to nikto nezbadal. Druhýkrát som mal slzy v očiach, keď dorazil do cieľa a tretíkrát pri dekorovaní. Bolo to veľmi emotívne,“ priznáva.

Môže ísť jeho zverenec ešte rýchlejšie?

„V tréningu je už minimálny priestor na zlepšenie. Rezervy máme skôr z medicínskeho hľadiska. Do budúcnosti už myslíme na olympiádu v Riu i budúcoročné majstrovstvá sveta v Pekingu.“

Kladivárka Martina Hrašnová sa pred európskym šampionátom pripravovala aj pod vedením Jiřího Koukala. „Pred časom mi Martina telefonovala, že jej to nejde po technickej stránke a potrebuje pomôcť,“ uviedol bývalý kladivár. So slovenskou atlétkou spolupracoval aj pred helsinským striebrom.

Päť zo šiestich finálových pokusov odhodila na tri otočky. Až pri najdlhšom využila štyri a poslala kladivo do vzdialenosti – 74,66 m. „Potrebujeme zlepšiť techniku pri štyroch otočkách. Ak na tri hodí 73 metrov, so štyrmi by mala hádzať ešte o päť metrov ďalej. Na tréningu je pracovitá, no pri nacvičovaní techniky aj tvrdohlavá,“ približuje.

Čo jej želá do budúcnosti?

„Nech k bronzu z MS v Berlíne 2009 a dvom strieborným kovom z Európy pridá aj olympijskú medailu!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Martina Hrašnová #Matej Spišiak #Jiří Koukal