Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tarr: Erik je najlepší háčik na svete

Predviedli čosi, čo sa len tak často nevidí. Prekvapili celý kanoistický svet. Dvojica Erik Vlček, Juraj Tarr si vezie z MS v Moskve po dve zlaté medaily.

11.08.2014 07:00
Erik Vlček, Juraj Tarr Foto: ,
Radosť Erika Vlčeka a Juraja Tarra zo zlatých medailí na MS v Moskve
debata

Najprv skúsení komárňanskí kajakári ovládli v sobotu olympijskú trať na 1000 m a o deň neskôr pridali triumf aj na polovičnej. „Niečo neuveriteľné. Vôbec sme s tým nepočítali. Je to ešte také čerstvé, že si ani poriadne neuvedomujem, čo sme dosiahli. Sme však nesmierne radi,“ sypal zo seba prvé dojmy necelé dve hodiny po druhom finálovom víťazstve tridsaťpäťročný Juraj Tarr.

Ktoré zlato bolo ťažšie vybojované?
Skôr by som čakal, že náročnejšie bude to na tisícke, ale keďže sme päťstovku vyhrali o maličký kúsoček – dve stotiny sekundy, tak to bolo tesnejšie a ťažšie. Obe finálové jazdy sa nám išli výborne. Neurobili sme žiadnu chybu. Splnili sme presne to, čo sme si pred štartom povedali.

Ktoré víťazstvo je cennejšie?
Samozrejme, tisícka je olympijská trať, preto je pre nás dôležitejšia. Pre nás je hlavný cieľ vypádlovať si na budúci rok postup na olympiádu do Ria.

Čo ste kričali Erikovi ešte na vode po triumfe na kilometri?
Že sme majstri sveta! Aby vedel (smiech).

Pred šampionátom ste istotne dúfali aspoň v jednu medailu. Snívalo sa vám však o tom, že budú dve a dokonca obe zlaté?
Úprimne poviem, že pri rozjazďovaní sa počas prvého dňa v Moskve by mi to ani nenapadlo. Voda bola veľmi ťažká, hneď som si hovoril, že aj jedna medaila by bola skvelá. Potvrdilo sa to i v semifinále, no vo finále sme už išli výborne.

Kam sa dá tento úspech zaradiť vo vašej kariére?
Jednoznačne hneď za olympijské striebro z Pekingu. Mám titul majstra Európy, raz som vyhral zlato už aj na MS vo štvrokajaku, ale urobiť double na majstrovstvách sveta to je niečo výnimočné. Nikdy sa nám nič podobné nepodarilo ani vo štvorke.

Cítite sa v životnej forme?
Asi aj áno. Výborne sme s Erikom vyladili formu na vrchol sezóny. Vlani sme na tom boli individuálne možno ešte lepšie, ale vrcholné podujatia sme nezvládli. Teraz sme viac zohratí a veľmi ťažíme z bohatých skúseností. Našou prednosťou je, že sme veľmi silní mentálne. Pred štartom nepodliehame stresu.

Aký je Erik háčik?
Fantastický. Vyhrali sme obe trate, takže najlepší na svete (smiech).

Kedy ste sa definitívne rozhodli, že je lepšie, keď je Erik vpredu a vy vzadu?
Minulý rok sme skúšali alternatívu so mnou vpredu. Ako junior aj spočiatku aj v seniorskej kategórii som zvykol sedávať vpredu a Erik s tým nemal skúsenosti. Nešlo nám to však ideálne. Vyskúšali sme si to opačne a Erikovi sa vpredu zapáčilo. Vlani sme ešte mali smolu, ale teraz vidieť, že sme sa rozhodli správne.

Od koho ste dostali najkrajšiu gratulačnú sms-ku?
Od najbližších, od priateľky.

Mali ste v hľadisku nejaký fanklub?
Nejakí fanúšikovia tam boli. Chalani zo štvorkajaka vraveli, že ich prišiel povzbudiť ich sponzor Mário Prúčny s ďalšími šiestimi ľuďmi. Mali so sebou zástavy, povzbudzovali nás a tešili sa s nami zo zlata. Bolo to príjemné.

Čakajú vás ešte v sezóne nejaké preteky?
Cez víkend sa konajú majstrovstvá Slovenska v Piešťanoch. Predstavíme sa tam v piatok na tisícmetrovej trati, a to budú pre nás posledné preteky v sezóne. Chystať sa na ne však už nijako špeciálne nebudeme. Len si ich odjazdíme. Azda svojou prítomnosťou potešíme aj fanúšikov a deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček #Juraj Tarr #MS v rýchlostnej kanoistike