Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vodáci sa z lyžiarskeho strediska presúvajú k potoku

V poslednom týždni nalietali tisíce kilometrov. Slovenskí vodní slalomári sa v sobotu vrátili z tréningového sústredenia v zámorí. Už po dvoch dňoch vycestovali na štvrté kolo Svetového pohára do španielskeho Seu d’Urgell.

31.07.2014 18:11
Alexander Slafkovský Foto: ,
Alexander Slafkovský.
debata

V americkom štáte Maryland si Jana Dukátová, bratia Peter a Pavol Hochschornerovci, bratranci Ladislav a Peter Škantárovci, Alexander Slafkovský, Martin Halčin a Michal Martikán vyskúšali umelý kanál v Deep Creeku, na ktorom sa v septembri uskutoční vrchol sezóny – majstrovstvá sveta.

„Bolo výborné, že sme tam vycestovali z hľadiska logistiky. Vyskúšali sme si presun lodí, bezpečnostné pravidlá i dopravu. Napríklad z letiska trvá cesta do dejiska šampionátu vyše troch hodín. Pretekári si otestovali stravu a najmä samotný kanál. Na majstrovstvách sveta tam strávime šestnásť dní, čo je dosť dlho na nejakú improvizáciu,“ povedal športový riaditeľ výpravy Róbert Orokocký.

Areál postavili na vrchole lyžiarskeho strediska Wisp resort v nadmorskej výške 949 metrov nad morom. Na trati sú obrovské balvany, ktoré vytvárajú prírodné prekážky. Areál s divokou vodou je súčasť zložitého systému zavlažovania dvoch golfových ihrísk, sietí snežných diel a požiarneho systému na vrchole kopca.

"Voda sa viac krúti, je nevyspytateľná a odlišná od všetkých európskych kanálov. Špecifická je tým, že umelá trať je postavená na báze prírodných prekážok. Žiadna z európskych veľmocí nebude mať tentokrát výhodu domáceho prostredia,“ doplnil.

Spestrením pre pretekárov bola lanovka, ktorá ich vyviezla na vrchol kopca na tréning. V čase konania šampionátu bude slúžiť ako kyvadlová doprava pre divákov.

Po ôsmich dňoch sa slovenská výprava vrátila z Ameriky v sobotu ráno a už v pondelok cestovala do Španielska. "V Spojených štátoch sme sa aklimatizovali do dvoch dní. Teraz je to náročnejšie. V stredu – štyri dni od príchodu naspäť do Európy, pretekári stále pociťovali riadnu únavu. Kvôli tomu nemáme tréningy hneď ráno, ale až poobede. Snáď to do začiatku pretekov bude lepšie,“ nazdáva sa 42-ročný športový riaditeľ.

Až tri slovenské lode sú v priebežnom poradí Svetového pohára na vedúcej priečke. Bratranci Ladislav a Peter Škantárovci v C2, Michal Martikán v C1 a kajakárka Jana Dukátová v K1. Do celkového hodnotenia sa počíta výsledok z každého kola, preto je dôležité umiestňovať sa vo výsledkoch čo najvyššie. Finále SP v nemeckom Augsburgu (15. – 17. 8.) bude mať dvojnásobné bodové ohodnotenie.

"Ak chcete zvíťaziť vo Svetovom pohári, nemôžete zaváhať ani v jednom z piatich kôl. Tým, že vo finále SP dostanú pretekári po prvýkrát dvojnásobný počet bodov, ostane v boji o prvenstvo do záverečných pretekov viacero lodí. Z hľadiska priebežnej výkonnosti to nie je úplne fér,“ myslí si Orokocký, tréner Jany Dukátovej.

Najlepší pretekári sa dokážu rýchlo adaptovať z jedného kanála na druhý. Slalomová trať v španielskom Seu d’Urgell je najužšia v celej sérii pretekov. Tečie v nej minimálny objem vody, len desať kubíkov za sekundu. "Pretekári s loďami často búchajú o breh i dno a musia sa dobre orientovať. Je to taký väčší potok,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Róbert Orokocký