Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barteková si oddýchla v Tatrách a strieľala lepšie, než je svetový rekord

Pušku odložila doma do kúta a vo Vysokých Tatrách si dopriala päť dní oddychu. Vyplatilo sa. Počas víkendu ozdobila Memoriál Michala Sedláka novým osobným rekordom a zároveň absolútnym výkonom, keď trafila všetkých 75 terčov.

28.07.2014 18:51
barteková, strelec, streľba Foto: ,
Danka Barteková.
debata

Skeetarka Danka Barteková dosiahla lepší výkon, než je aktuálny svetový rekord Talianky Simony Scocchettiovej (74 terčov). Meno úspešnej slovenskej reprezentantky však v rekordných tabuľkách nefiguruje. Do tých sa totiž značia len výkony dosiahnuté na vrcholných podujatiach – olympijských hrách, majstrovstvách sveta, Európy či svetových pohároch.

„Po návrate z Tatier som sa plná energie tešila na strieľanie a ukázalo sa, že to bol správny ťah. Hneď prvý výsledok po krátkej pauze bola sedemdesiatpäťka. Finále sme nestrieľali, keďže nás bolo len päť,“ prezradila Barteková. Zaujímavosťou je, že práve na Memoriáli Michala Sedláka už raz absolútny nástrel dosiahla. Bolo to už pred troma rokmi, ešte pred zmenami pravidiel, po ktorých boli svetové maximá vynulované.

Dvadsaťdeväťročná olympijská medailistka z Londýna si týždňový odpočinok na Štrbskom Plese veľmi pochvaľuje. „Trochu nám nevyšlo počasie, ale aspoň som si pozrela jaskyne v okolí a chodila po wellnessoch. Podobná regenerácia sa mi osvedčila aj pred olympiádou v Londýne. Tento rok naplno zarezávam už od januára a začiatkom februára som absolvovala v Katare prvé preteky. Človek si musí od pušky sem-tam oddýchnuť. Urobila som si pohodičku a vyvetrala hlavu. Ukázalo sa, že to na mňa má blahodárne účinky,“ vraví.

Vyberie sa do Tatier aspoň na pár dní aj pred septembrovými majstrovstvami sveta v Granade? „Skôr nie, ale určite si všetko naplánujem tak, aby som si aspoň trošku oddýchla aj pred šampionátom. Sily som teraz načerpala dosť. Ešte ma čakajú tento týždeň preteky v Brne. Potom sa budem pripravovať na striedačku v Trnave a Jaslovských Bohuniciach,“ tvrdí členka komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru.

Prípravu na súťaž v Brne si spestrila tradičnou návštevou sestry Lenky. „V pondelok som sa v rámci oddychu venovala synovcovi Denisovi, ktorému čochvíľa pribudne súrodenec. Do piatka, kedy je na programe oficiálny tréning, si pôjdem ešte dvakrát zastrieľať. Absolvujem také strelecko-rodinné sústredenie,“ hovorí.

Septembrové MS v Granade sú pre všetkých strelcov absolútnym vrcholom sezóny. Ide totiž o prvé podujatie, na ktorom sa budú rozdeľovať miestenky na olympijské hry do Ria. V skeete žien získajú miestenku pre krajinu tri najlepšie. „Rada by som si ju zabezpečila hneď na prvý pokus, ako pred štyrmi rokmi. Budúci rok by som si potom dopriala trochu voľnejší,“ vysvetľuje Barteková.

V aktuálnej sezóne už získala dve cenné medaily – zlato na prvom podujatí SP v Tucsone a bronz na ME v Sarlóspustze. Ako hodnotí jej priebeh? „Je to ako na hojdačke. Jedny preteky sú veľmi dobré, potom zas idem dole. Podľa tohto trendu by mi mali vyjsť majstrovstvá sveta dobre,“ dodá s úsmevom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková