Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Blake v Glasgowe skončil. Bolt tam začína

Najrýchlejší muži planéty sa na atletickej dráhe v prebiehajúcej sezóne nestretnú. Kým Usain Bolt (9,58 s) sa do súťažného kolotoča vráti po niekoľkomesačnej pauze zavinenej zranením kolena a chodidla, jeho krajan Yohan Blake (9,69 s) sa podrobil operácii zadného stehenného svalu.

25.07.2014 16:54
Blake, Bolt Foto: ,
Yohan Blake (vľavo) a Usain Bolt.
debata

Usain Bolt najprv odriekol júnovú účasť na Diamantovej lige v Ríme, nesúťažil ani na Zlatej tretre v Ostrave a „košom“ dal aj „diamantovému“ mítingu v Paríži.

„V marci a apríli som kvôli zraneniu nohy vynechal sériu tréningov a vinou výpadku nemám požadovanú kondíciu. Preto nie som pripravený bežať v Ostrave ani v Paríži,“ uviedol pre médiá jedenásť dní pred Zlatou tretrou.

Čo bolo so šesťnásobným olympijským šampiónom? Ešte v marci sa podrobil operácii na ľavom chodidle. Zákrok vykonal lekár Bayernu Mníchov Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, ktorý Boltovi pomohol aj s ramenom pred OH 2012. Počas rehabilitácie, ktorá trvala deväť týždňov, sa vystrábil zo zranení kolena i stehenného svalu.

Operácia v „hluchej“ sezóne bez olympijských hier či majstrovstiev sveta bola naplánovaná úmyselne. „Doktor mi tvrdil, žeby ma to trápilo aj v budúcnosti, preto sme sa dohodli, že to vyriešime ihneď,“ prezradil 27-ročný šprintér. V posledných týždňoch Bolt naplno zarezával.

„K tradičným ranným tréningom sme pridali aj večerné,“ povedal pre The Telegraph Bolton jeho dlhoročný tréner Glen Mills. V súčasnosti je Jamajčan opäť pripravený na časy pod desať sekúnd. Jamajskí priaznivci dúfali, že sa ich národná ikona predstaví na konci júna na domácom šampionáte.

Veľký návrat si jamajský „blesk“ naplánoval začiatkom augusta na Hrách Commonwealthu v škótskom Glasgowe. Svoje bežecké umenie predvedie v štafete na 4×100 m. V individuálnych pretekoch štartovať nebude. „Nechcem nikomu zabrať miesto v individuálnej súťaži. Som pripravený však pomôcť tímovej štafete v ceste za víťazstvom.“

V jamajskej štafete bude chýbať Yohan Blake. Pre druhého najrýchlejšieho šprintéra sveta sa táto sezóna predčasne skončila. Dvojnásobný strieborný medailista z olympijských hier v Londýne utrpel počas júlového mítingu v Glasgowe zranenie zadného stehenného svalu, kvôli ktorému vynechal celú minuloročnú letnú sezónu.

„Prvotné prognózy neboli také hrozivé. Po vyšetrení v Nemecku však lekári zistili, že je to oveľa vážnejšie a bude nutná operácia. Momentálne už Yohan chodí o barlách,“ uviedol pre bbc.com Blakeov tréner Mills.

Výkony 24-ročného atléta neboli v tejto sezóne vôbec ideálne. Na Diamantovej lige v New Yorku zabehol stovku za 10,21 s, čím za osobným rekordom z Lausanne 2012 zaostal o pol sekundy. Blake je napriek nepriazni osudu pripravený naďalej bojovať. „Po zranení budem trénovať ešte tvrdšie, pre všetkých, ktorí ma podporujú. Mám pocit, že to dlhujem športu i fanúšikom,“ do­dal.

Usaina Bolta čakajú 17. augusta exhibičné preteky na 100 m na pláži Copacabana – v dejisku OH 2016 v Riu de Janeiro. Na štarte najkratšieho šprintu pod holým nebom by nemal chýbať ani na mítingoch vo Varšave (23. 8.) a na prestížnom podujatí Diamantovej ligy v Zürichu (28. 8.).

Kedy priaznivci uvidia súčasne Boltove zábavné pózy a víťazné gestá či Blakeove zvieracie pazúry, je otázne. Diváci najpríťažlivejšej atletickej disciplíny veria, že sa v budúcnosti ešte dočkajú podobných súbojov ako na olympiáde v Londýne 2012, kde na sto i dvestometrovej trati zvíťazil Bolt pred Blakeom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #Yohan Blake