Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kaliská zarezáva a myslí už na Rio

Má skúsenosti na rozdávanie - a hlavu stále plnú snov. Najväčším je účasť na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro.

24.07.2014 17:56
Kaliská, vodný slalom, OH 2008 Foto:
Elena Kaliská.
debata

Pre kajakárku Elenu Kaliskú to môže byť piata účasť pod piatimi kruhmi. Dva roky pred olympijským vrcholom sa sústreďuje na preteky vo Svetovom pohári a na majstrovstvá sveta v americkom Deep Creeku.

Kým sedemčlenná slovenská výprava sa už vyše týždňa pripravuje v dejisku septembrového svetového šampionátu, Kaliská zarezáva v Liptovskom Mikuláši.

„Nedostala som sa do top tímu a chýba mi tak finančné zabezpečenie. V aktuálnej sezóne mám obmedzené zdroje na prípravu, preto trénujem doma s kolegom Paťom Gajarským. Niektorí mohli vycestovať a spoznať kanál. Ja ho zažijem až priamo na MS. Všetko zlé je však na niečo dobré,“ vraví dvojnásobná olympijská víťazka (Atény 2004, Peking 2008).

Do Marylandu odcestovali kajakári Jana Dukátová, Martin Halčin, kanoista Alexander Slafkovský, deblisti Peter a Pavol Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci. Michal Martikán sa v Amerike pripravoval od konca júna a na Slovensko sa vrátil tento pondelok.

Päťnásobná európska šampiónka má v sezóne formu ako na hojdačke. Na majstrovstvách Európy vo Viedni skončila ôsma, v prvom kole Svetového pohára v Londýne nazbierala 54 trestných minút, do slovinského Tacenu necestovala a v Prahe obsadila šieste miesto.

„Od európskeho šampionátu som očakávala viac. Oči mi trochu zalepil postup do finále, ale ambície boli vyššie. V Prahe som na poslednej bránke ťukla a pripravila tak o lepšie umiestnenie. Do Tacenu som nešla kvôli financiám,“ tvrdí 42-ročná zvolenská rodáčka.

Čo sa prihodilo v Londýne? „Pri skoku do osemnástej bránky som narazila do prekážky, vyrazilo mi pádlo z ruky a nezvládla som nájazd do bránky. Potom som sa už niesla na nevydarenej vlne.“ V súčasnosti sa prvá slovenská olympijská víťazka pozerá už do budúcnosti. Prvý augustový víkend absolvuje preteky Svetového pohára v Španielsku, o dva týždne zas finále SP v Nemecku. Sezóna vyvrcholí na majstrovstvách sveta v Spojených štátoch.

„Po viac ako mesačnej pauze sa teším na konfrontáciu so svetovou špičkou. Väčšina súperov príde rovno z Ameriky a môžu mať ťažkosti s časovým posunom. Nechcem však nič podceniť a zajazdiť čo najlepšie,“ dodáva.

Túžby skúsenej slovenskej kajakárky sa spájajú s olympiádou v brazílskom Riu. „Podriadim tomu všetko. Veľa závisí od zdravia a aj od toho, čo mi pošepne moje telo.“ Nebude to jednoduché. O nominačnú miestenku bude súperiť s Janou Dukátovou, ktorá jej ju vyfúkla na posledných OH 2012 v Londýne.

Motiváciou pre ňu môže byť aj česká 46-ročná reprezentantka Štepánka Hilgertová. „V Česku je oveľa silnejšia konkurencia ako u nás. O tom, ktorá z nás dvoch vydrží v kajaku dlhšie, sme sa ešte nebavili,“ uviedla s humorom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba