Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Martikán: Nový kanál je dostatočnou motiváciou

Vodný slalomár Michal Martikán v aktuálnej sezóne nanovo reštartuje svoju dlhoročnú úspešnú kariéru ovenčenú 37 medailami z vrcholných podujatí.

28.05.2014 11:00
Michal Martikán Foto:
Michal Martikán.
debata

Po exotickom aprílovom víťazstve na majstrovstvách Japonska chce zabojovať o cenný kov aj na novopostavenom kanáli vo Viedni, kde sa počas víkendu konajú majstrovstvá Európy. „Je tu náročná voda, aj keď nie príliš búrlivá,“ uviedol pred médiá včera predpoludním v dejisku.

Po dlhých rokoch ste si účasť na európskom šampionáte museli vybojovať v nominačných pretekoch. Vskutku nová skúsenosť…
Naposledy som kvalifikáciu absolvoval hádam pätnásť rokov dozadu a už som aj zabudol, aké to je. V konkurencii mladších kolegov som to zvládol a môžem sa naplno sústrediť na najbližšie preteky.

Upravovali ste kvôli národnej kvalifikácii aj samotnú prípravu?
Príprava ostala prakticky nezmenená. Možno som o niečo skôr prešiel do dynamickej fázy tréningu, keďže som formu ladil už na nominačné preteky a nie až na šampionát.

Skúšali ste v tréningoch aj nejaké novinky?
Vodný slalom má nekonečno možností a množstvo vecí sa mení. Treba sa vedieť tomu prispôsobiť. Snažím sa vždy do tréningov priniesť nové prvky, lebo stále je čo zlepšovať.

V apríli ste si odskočili do krajiny vychádzajúceho slnka. Čo bolo cieľom cesty?
Pozvanie prišlo v rámci príprav na olympijské hry 2020 v Tokiu. Organizátori odprezentovali rekreačnú zónu, v ktorej má čoskoro vyrásť nový park. Okrem toho som trénoval s japonskou reprezentáciou. Mal som aj motivačnú prednášku pre talentovaných športovcov.

V rámci návštevy ste zvíťazili aj na majstrovstvách Japonska. Aké to boli preteky?
Jazdilo sa v chladnom počasí a chvíľami aj snežilo. Moje výkony boli kostrbaté, ale finále mi vyšlo a tesne som zvíťazil.

Načasovali ste formu na jeden z vrcholov sezóny ideálne?
Myslím si, že som v príprave urobil maximum. Hmm. Aj tak na tom figu záleží, všetko sa uvidí až v pretekoch.

Počas kariéry ste získali 37 medailí z vrcholných podujatí. Kde beriete motiváciu?
Na tomto kanáli som ešte nevyhral žiadnu medailu. To je pre mňa dostatočná motivácia.

Aký je novopostavený kanál vo Viedni?
Vyznačuje sa viacerými vodnými prekážkami. Pokiaľ sa nejdú správne, dokážu loď úplne zastaviť.

Zžili ste sa počas dvoch týždňov s ním dostatočne?
To by som tu musel jazdiť asi štyridsať rokov v kuse deň čo deň, aby som presne vedel, čo ma tu čaká. Vodný slalom je nevyspytateľný, každá jazda je prakticky na inej vode. Dokonca aj doma v Liptovskom Mikuláši, kde jazdím dvadsať rokov, ma ešte kadečo prekvapí.

Koho považujete za najväčších konkurentov v boji o medaily?
Favoriti sa oproti minulým sezónam príliš nemenia. Skončil jedine Francúz Tony Estanguet. Všetkých ostatných, ktorí pokračujú, beriem ako konkurenciu.

Už ste stihli osláviť nedávne 35-te narodeniny? Čo dať si tak darček v podobe cenného kovu?
Nie som odkázaný na veľké oslavy. Zablahoželali mi akurát moji najbližší. Cieľ mám zajazdiť najlepšie, ako viem a ak to bude stačiť na medailu, bude to krásny darček.

Rozmuš pred premiérou: Myslím na finále

Premiéru medzi kanoistami na vrcholnom podujatí zažije Karol Rozmuš. V nominačných pretekoch predstihol Mateja Beňuša. Na utorňajšom tréningu si s Alexandrom Slafkovským tvrdú drinu zmierňovali vtipkovaním. "Som šťastný, že som sa prebojoval na európsky šampionát, ale zároveň cítim určitú zodpovednosť. Zo začiatku sa mi kanál vo Viedni nepáčil. Treba tu oveľa viac makať ako v Čunove. Už som si však zvykol. Spokojný budem, ak sa dostanem do finále,“ povedal 27-ročný rodák z Kežmarku.

K pretekárovi ŠKP Bratislava sa vyjadril aj 5-násobný olympijský medailista Michal Martikán. "Videl som ho počas sezóny, zlepšil sa. Niektoré bránky a kombinácie jazdil pekne a jeho nominácia pre mňa nie je prekvapením.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán