Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pomätenec postavil pred maratónom Boston do pozoru. Hrncom v batohu

Muž s hrncom na varenie ryže v batohu pohybujúci sa v blízkosti priestora cieľa Bostonského maratónu preveril ostražitosť miestnych poriadkových síl.

17.04.2014 16:16
Bostonský maratón Foto: ,
Trať Bostonského maratónu bude pod dohľadom tisícov policajtov v uniformách aj v civile.
debata

Obsah batožiny pripomenul všetkým udalosti spred roka, keď na tom istom mieste explodovali dve bomby vyrobené podomácky z tlakových hrncov, zabili troch ľudí a stovky zranili. Nič však nenasvedčuje tomu, že sa mal zopakovať tragický scenár z 15. apríla 2013. Matka 25-ročného Kevina „Kayvona“ Edsona tvrdí, že muž je mentálne postihnutý. Napriek tomu zostávajú bezpečnostné zložky v strehu a odhodlané chrániť zdravie približne milióna divákov a 36-tisíc bežcov.

Trať bude pod dohľadom tisícov policajtov v uniformách aj v civile, strategicky na nej umiestnili sto kamier. Polícia odrádza ľudí od toho, aby sa prišli na maratón pozrieť s batohom na chrbte, ako to urobili pred rokom atentátnici.

zväčšiť Teroristický útok v Bostone si vyžiadal troch... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Bostonský maratón, terorizmus Teroristický útok v Bostone si vyžiadal troch mŕtvych a 264 zranených. Amerikou silno otriasol.

„Verím, že v pondelok 21. apríla bude toto miesto najbezpečnejšie na Zemi,“ povedal dlhoročný riaditeľ pretekov Dave McGillivray.

Spomenutý batoh polícia preverila v utorok v noci, o prácu sa jej postaral aj zábudlivý novinár pokrývajúci pietne akcie. Ani v jednom prípade sa nenašla výbušnina. Edsona obvinili z verejného ohrozovania a vyvolania falošného poplachu. Pozornosť vzbudil tým, že po Boylston Street kráčal v daždi bosý, s čiernym rúškom a pomaľovanou tvárou.

Súd stanovil kauciu na 100-tisíc dolárov a nariadil hospitalizáciu v psychiatrickej liečebni. Mladík tvrdil, že si uvedomoval, čo robí: „Mal som to premyslené. Je to symbolizmus, moje najlepšie predstavenie.“ Duševnú chorobu mu vraj diagnostikovali ako 19-ročnému a lekár vyslovil podozrenie, že nedávno prestal užívať lieky.

Vlaňajší útok mali pravdepodobne na svedomí čečenskí bratia Džochar a Tamerlan Carnajevovci. Tamerlana pri prenasledovaní políciou smrteľne postrelili. Džochara obvinili z použitia zbrane hromadného ničenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bostonský maratón