Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth má formu. Vedie prestížny chodecký seriál

Slovenský chodec Matej Tóth pokračuje vo výborných výkonoch. V sobotu zvíťazil v pretekoch na 20 km v českých Poděbradoch skvelým časom 1:20:00 h.

13.04.2014 18:30
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata

Tóth získal ďalších 6 bodov do prestížneho chodeckého seriálu IAAF race Walking Challenge.

Tridsaťjedenročný zverenec trénera Mateja Spišiaka zaostal za osobným rekordom z marcovej Dudinskej päťdesiatky len o 12 sekúnd. Tóth, líder aktuálneho svetové rebríčka chodcov, si v ôsmom poděbradskom štarte v kariére vybojoval piate prvenstvo (2003, 2008, 2009, 2012, 2014), okrem toho bol raz druhý (2005) a dvakrát tretí (2007, 2013).

„Víťazstvo sa rodilo trochu ťažšie ako v Dudinciach, lebo súperi sa ma držali dosť dlho. Definitívne som zaútočil na 17. kilometri, nechcel som si nechať všetko na poslednú chvíľu. Ak by sme ostali v skupinke, bola by to stále šanca aj pre o čosi slabších pretekárov. Preto som zrýchlil a už ani Rafal Fedaczynski, ktorý so mnou ostal ako posledný, nedokázal zareagovať. V Poděbradoch súťažím rád, vždy sa sem rád vraciam a práve tu som videl ako 14-ročný v roku 1997 prvý raz na vlastné oči svetovú špičku na Svetovom pohári,“ vravel po pretekoch Matej Tóth, ktorý sa so 16 bodmi dostal na prvú priečku aktuálneho poradia chodeckého seriálu IAAF.

„Maťo predviedol znova výborný výkon, od začiatku pretekov sa držal v hlavnej skupine. Približne 5 – 6 km pred cieľom už začal diktovať tempo on. Postupne zrýchľoval a všetci súperi postupne odpadávali. Robil si s nimi, čo chcel,“ opisoval priebeh pretekov šéftréner chodeckej reprezentácie Roman Benčík.

Výborne si počínali aj ďalší chodci banskobystrickej Dukly. Anton Kučmín si časom 1:21:59 h zlepšil o 26 sekúnd osobný rekord z londýnskej olympiády 2012, osobné maximum si posunuli aj Dušan Majdán z 1:25:56 na 1:25:25 a Patrik Spevák z 1:28:12 na 1:27:21. V súťaži žien skončila zo Sloveniek najlepšie Mária Gáliková, bola siedma v solídnom čase 1:34:23. V prvom štarte v sezóne londýnska olympionička Mária Czaková splnila časom 1:35:53 h limit na SP v Tchaj-cchangu i na ME v Zürichu.

V súťaži juniorov na 10 km si úspešne počínali Miroslav Úradník (VŠC Dukla) a Michal Morvay (AC Stavbár Nitra), ktorí si zlepšili osobné rekordy o viac ako minútu na 42:01 a 43:42 min. Obaja si vybojovali účasť na májovom Svetovom pohári vďaka splneniu priemeru družstva 43:30 min, Úradník navyše splnil prísnejší zväzový limit aj na júlové juniorské MS v americkom Eugene, Morvay zasa vstupný limit IAAF.

V tímových súťažiach v rámci medzištátneho stretnutia obsadili slovenskí muži v konkurencii Fínska, Francúzska, Írska, Talianska, Litvy, Poľska, Ukrajiny, Nórska a Švédska prvú priečku, zvíťazili aj juniori a družstvu žien patrila tretia priečka.

„Účinkovanie v Poděbradoch sa nám znova vydarilo, ba tentoraz bolo najlepšie v histórii. Okrem víťazstiev Tótha na 20 km a juniora Úradníka si mnohí zlepšili osobné rekordy a splnili limity na vrcholné podujatia, napríklad juniorka Hornáková má už tretí raz limit IAAF na MSJ a druhýkrát sa dostala na 10 km pod 50 minút. Zaujala i Maja Gáliková, ktorá na 20 km dosiahla svoj najlepší výkon po návrate po pôrode,“ hodnotil vystúpenie v Poděbradoch šéftréner chodeckej reprezentácie Roman Benčík a ešte dodal: „Ďakujeme všetkým, ktorí nás prišli povzbudiť, cítili sme sa naozaj ako doma.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth