Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Africké série kazí len Maďarka Anikó

Bratislavský maratón má z roka na rok početnejšie pole a pôvabnejšiu podobu. Na 9. ročník organizátorom prišlo organizátorom 8851 prihlášok - v sobotu sa do rôznych súťaží zapojilo 3670 ľudí od batoliat po veteránov.

06.04.2014 21:10
debata
zväčšiť Anikó Kálovicsová v cieli polovičného maratónu... Foto: SITA, Ján Slovák
Anikó Kálovicsová Anikó Kálovicsová v cieli polovičného maratónu v Bratislave.

V nedeľu v hlavných disciplínach ďalších takmer 4440. Účasť na ČSOB Bratislava Marathone prvý raz reálne prekročila hranicu osemtisíc. Desaťtisíc v budúcoročnom jubilejnom, desiatom ročníku sa už nezdá fantazmagóriou.

Konštatou sú len africké triumfy. Nie však absolútnou. Expertkou na kazenie kenských čistých sérií je maďarská vytrvalecká stálica Anikó Kálovicsová.

Pred štyrmi rokmi vyhrala polmaratón a v nedeľu to zopakovala, keď v závere ušla Keňanke Ngangovej. Szombatheylčanka je nezmar, štartovala už na štyroch olympiádach. Po tej poslednej, londýnskej, si dala materskú pauzu a zo vzťahu s triatlonistom Zsoltom Zsóderom prišla pred deviatimi mesiacmi na svet dcérka, ich prvý potomok. "Ešte sa len rozbehávam, ale verím, že sa dostanem do takej formy, aby som sa nominovala aj na piatu olympiádu v Riu de Janeiro 2016,“ povedala tak presvedčivo, že sa tomu nedalo neuveriť.

Sólista a rekordér

V metropole bolo v nedeľu pod mrakom a na štarte ideálnych 14 stupňov. Až na ten vietor, čo sa spustil krátko pred výstrelom, jedinečné podmienky. V deväťročnej histórii podujatia na najdlhšej trati ešte nikto neobhájil primát. Ani Keňan Isaac Chessiny, víťaz lanského mrazivého ročníka – dobehol druhý s priepastnou stratou takmer desiatich minút.

Hviezdou nedele bol jeho krajan Joel Mwangi zo skupiny maďarského manažéra Benedika. Šťúply bežec s nohami v podobe najtenších špáradiel vyhral vlani polmaratón a teraz pridal triumf na dvojnásobnej trati. A ešte aký: s výnimkou prvých pätnástich kilometrov bežal úplne sám. Posledný kilometer sa podchvíľou pozeral na hodinky na ruke, aby mu neušiel traťový rekord, za ktorý organizátori sľúbili navýšenie dvojtisícovej prémie o dvesto eur. Napokon ho časom 2:18:22 h zlepšil o 11 sekúnd. "Veľmi rád k vám chodím, máte peknú trať a vôkol nej milých ľudí,“ vravel s úsmevom od ucha k uchu.

Urban a rivalova sestra

Druhý rekord padol v polmaratóne, v ktorom sa traja Keňania bili o prvenstvo až do záveru – medzi prvým Edwinom Kipkorirom (1:03:10) a tretím Robertom Kiruim bol v cieli rozdiel len deviatich sekúnd. Za nimi ako štvrtý dobehol Jozef Urban, zamlada zápasník, košický rodák v bardejovskom drese, ktorý k lanskému slovenskému maratónskemu titulu z MMM pripojil polmaratónsky.

"Teší ma jeho zisk, ale zároveň mrzí, že mi o 12 sekúnd ušiel osobný rekord, po ktorého ďalšom zlepšení som túžil,“ priznal ambiciózny Urban, ktorý sa na radu svojho nového trénera Dušana Valenta tento rok sústredí na dráhu.

Včera na štarte chýbal Urbanov oddielový kolega a konkurent Juraj Vitko, ktorý minulý víkend štartoval na polmaratónskych MS. Kysucká rodina Vitkovcov však bez titulu neostala, domáci ženský šampionát vyhrala jeho 32-ročná sestra Adriana, ktorá sa impozantne vrátila k atletike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anikó Kálovicsová #Bratislavský maratón