Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Praj: Streľba je stále prvoradá, ale bavia ma už aj iné veci

Má za sebou ďalší vydarený strelecký rok. K svojej hlavnej disciplíne dvojitému trapu pridal aj súťaže v trape a na majstrovstvách Európy v Suhle v ňom hneď získal striebornú medailu v kategórii juniorov.

06.12.2013 11:00
Filip Praj Foto:
Filip Praj.
debata

V dvojitom trape skončil osemnásťročný talentovaný brokár Filip Praj tesne za medailovými stupienkami – na štvrtej priečke. Na septembrovom svetovom šampionáte v Lime pridal ôsmu priečku v dvojitom trape.

Ešte pred dvoma rokmi hovoril, že obyčajný trap je „nuda“. Čo ho primälo, aby začal súťažiť aj v celosvetovo rozšírenejšej disciplíne? „Stále to platí, trap nie je taký zábavný ako dvojitý trap, no prečo sa mu nevenovať, keď sa vám darí… Rozhodol som sa využiť príležitosť a strieľam obe disciplíny. Je to fyzicky aj psychicky náročnejšie, najmä keď ostatní po svojej súťaži idú domov a mňa ešte jedna čaká. No baví ma to a nakoplo ma aj striebro na ME. Celá sezóna bola výborná,“ usmieva sa takmer dvojmetrový čerstvý vysokoškolák.

V septembri po návrate z Limy začal študovať manažment na Materiálnotechno­logickej fakulte STU v Trnave. „Predmety sú zatiaľ dosť všeobecné, ale celkom ma to chytilo. Niečomu takému by som sa chcel v budúcnosti venovať. Nie je jednoduché zladiť tréningy so školou, ale zatiaľ sa mi to celkom darí. Snažím sa chodiť na prednášky aj cvičenia. Uvidíme, ako to bude vyzerať, keď začne ďalšia strelecká sezóna,“ prezradil rodák z Trnavy.

V šestnástich považoval návštevu diskotéky za stratu času, ale odvtedy sa tam už párkrát bol zabaviť. „Nie je to moja šálka kávy, ale raz za čas tam so spolužiakmi či priateľmi zájdem. Samozrejme, nie každú sobotu. Streľba je pre mňa stále prvoradá, ale bavia ma už aj iné veci. Keď sa dá a je dobré počasie, idem si zastrieľať každý deň, ale už nie za každú cenu. Snažím sa rozdeliť si čas tak, aby som stíhal školské povinnosti, tréning a ostal mi priestor aj na koníčky,“ vysvetľuje.

Na rozdiel od minulosti sa Praj spriatelil už aj s mobilným telefónom. „Mal som ho aj predtým, len celé dni ležal na stole,“ smeje sa. „Vtedy som si našiel neprijatý hovor pokojne aj po dvoch týždňoch, ale už sa stal bežnou súčasťou môjho života.“

Zbrane sú pre neho stále číslom jeden, a nielen brokovnice. Občas si zastrieľa zo vzduchovky, najradšej v byte krížom cez chodbu, pozrie film s bojovou tematikou a popri fitnese sa venuje aj novej streleckej disciplíne IPSC. „Ide o dynamickú disciplínu – streľbu z pištole spojenú s behaním medzi prekážkami. Človek je neustále v pohybe.“ Nezanedbáva však ani regeneráciu či tenis.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #trap #Filip Praj