Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympiáda v Tatrách? Rivali majú bohaté tradície i čierne zlato

Almaty, Ľvov, Krakov, Oslo, Peking a Štokholm. Tento poltucet miest bude v najbližších mesiacoch súperiť o šancu usporiadať zimné olympijské hry v roku 2022.

16.11.2013 09:00
OH Londýn, diváci Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

S krakovskou kandidatúrou sa spájajú aj slovenské nádeje. V prípade jej úspechu by sa totiž súťaže v zjazdovom lyžovaní uskutočnili v Jasnej pri Liptovskom Mikuláši.

Záujemcovia sa mohli prihlásiť do polnoci 14. novembra. Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru v júli budúceho roka zúži počet kandidátov, o dejisku ZOH 2022 sa rozhodne 31. júla 2015 v Kuala Lumpur.

Štokholm už olympijské hry hostil, ale letné a pred vyše sto rokmi. O zimné sa Švédi pokúšali viackrát (v posledných rokoch Göteborg, Falun a Östersund), no bez úspechu. Pritom na lyžiach či na korčuliach patria tradične k svetovej špičke a zo žiadnej zimnej olympiády sa nevracali bez medaily.

„Štokholm bude perfektným dejiskom zimných hier. Ponúkne špičkovú kvalitu bez premrštených investícií. Našou výhodou je, že nezačneme od nuly, čo zníži náklady,“ uviedol šéf Švédskeho olympijského výboru Stefan Lindeberg. Bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva a energetiky Jöran Hägglund odhadol rozpočet podujatia na 9,79 miliardy švédskych korún (1,1 miliardy eur).

Úsporné hry avizujú aj Nóri, hoci najmä vďaka zásobám ropy a plynu patrí krajina k najbohatším v Európe. Oslo, ktoré usporiadalo ZOH v roku 1952, sa spolieha na vybudovanú infraštruktúru a plánuje minúť necelé štyri miliardy eur, čo je desaťkrát menej ako preinvestovali Rusi v Soči. Väčšina z disciplín by sa uskutočnila v hlavnom meste, zjazdové lyžovanie, sane a boby v Lillehammeri, dejisku hier v roku 1994.

Do boja o olympiádu idú premiérovo Ukrajinci. Ľvov hostil v roku 2012 zápasy majstrovstiev Európy vo futbale a v novej Aréne Lviv s kapacitou 35-tisíc miest by sa mal uskutočniť otvárací i záverečný ceremoniál. K ME 2015 v basketbale stavajú v meste Palác kolektívnych športov, kde by mal vyrásť aj zimný štadión. Súťaže na snehu chcú usporiadať Ukrajinci v lyžiarskom stredisku Tysovec.

Exoticky pôsobí kandidatúra Almaty, ale bývalé hlavné mesto Kazachstanu už bolo pred dvoma rokmi dejiskom Ázijských zimných hier (spolu s Astanou) a v roku 2017 bude hostiť Svetovú zimnú univerziádu. Navyše vďaka nerastnému bohatstvu disponujú Kazaši neobmedzeným rozpočtom. Almaty sa neúspešne uchádzalo o ZOH 2014, na ktoré sa chystá Soči.

Posledným súperom je Peking, dejisko letných hier v roku 2008 spolu s mestom Čang-ťia-kchou, kde by sa mali konať súťaže na snehu. Šanca čínskej metropoly je však nízka, keďže ZOH 2018 sa budú konať v juhokórejskom Pjongčangu a OH 2020 zasa v Tokiu. Aké má v tejto konkurencii šance Krakov?

„Nórsko i Švédsko sú krajiny s obrovskými tradíciami v zimných športoch. Nóri by určite dokázali zorganizovať hry rozumne a efektívne a sú veľkým favoritom, ale k škandinávskym mestám by som priradil aj Krakov. Považujem ho za takmer rovnocenného kandidáta. Každý z trojice má výhody i nevýhody. Nóri už organizovali zimné hry dvakrát, mínusom Štokholm je veľká vzdialenosť lyžiarskeho strediska v Are a podobne je na tom aj Krakov,“ uviedol šéf Slovenského olympijského výboru František Chmelár.

Podľa Stefana Rogalského, ktorý sa podieľal na kandidatúre Zakopaného na ZOH 2006, je najväčšou slabinou Krakova práve kandidatúra so Slovenskom. „Napriek tomu, že Olympijská charta nevylučuje usporiadanie hier v dvoch krajinách, spoločné projekty Švédska a Fínska alebo Talianska a Rakúska v minulosti nenašli u členov MOV pochopenie. Ale my nemáme iné východisko…“ povedal v poľských médiách.

Chmelár si myslí, že v ostatných rokoch mohol nastať v nazeraní na spoločnú kandidatúru v MOV posun. „Aj vďaka športovým federáciám, ktoré organizujú veľké podujatia vo viacerých krajinách, aj pre silnejúci ekonomický tlak. Výhodou je, že Poľsko aj Slovensko sú členom Európskej únie. Máme k sebe blízko, hoci Poliaci – a to je do určitej miery mínus – zatiaľ nepristúpili k euru,“ dodal Chmelár.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peking #ZOH 2022 #Ľvov #Krakov #Almaty #Oslo #Štokholm