Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bajčičák oživil federálne časy. S Čechmi absolvuje školu života

V bielej stope patrí k skúseným veteránom. Bežec na lyžiach Martin Bajčičák sa chystá už na svoje piate zimné olympijské hry. Tridsaťsedemročný pretekár by sa rád priblížil k výborným výsledkom z Turína 2006, kde obsadil dvakrát ôsme miesto.

02.11.2013 13:00
Martin Bajčičák Foto: ,
Martin Bajčičák sa teší na olympijské hry. Finišuje sa vyše kilometra do kopca, čo mi profilovo sedí, hovorí o trati v Soči.
debata

Vyžaduje si vaše telo v príprave väčšiu starostlivosť ako keď ste boli mladší?
Určite, ale bol som celé leto zdravý, vyhýbali sa mi zranenia a teším sa najmä na olympijské hry. Začínam už svoju dvadsiatu sezónu. Klobúk dolu pred telom, že vydržalo. A ešte nie je koniec.

Je vo vašich silách útočiť na olympiáde aj na umiestenie v elitnej pätnástke?
Myslím, že áno. Určite.

Na pretekoch Svetového pohára v Soči ste dosiahli svoj najlepší výsledok v minulej sezóne, 21. miesto v skiatlone. Ako sa vám pozdávajú olympijské trate?
Najmä záverečná časť skiatlonu je náročná. Finišuje sa vyše kilometra do kopca, čo mi profilovo sedí.

Ako môže ovplyvniť preteky počasie?
Súťažíme v stredisku, ktoré leží blízko pri mori. Zažil som to pred pätnástimi rokmi v Nagane. Už sme mali nachystaný vosk, no v priebehu pol hodiny sa oteplilo o štyri stupne, takže sme to mali v pretekoch veľmi ťažké. Premazali sme. Teraz by sme sa mali vďaka spolupráci s Čechmi podobnej situácii vyhnúť.

V čom spočíva spolupráca s bývalými federálnymi susedmi?
Od začiatku sezóny sme s Petrom Mlynárom mohli s Čechmi absolvovať sústredenia, ktorá zapadli do našej prípravy. Boli sme v Oberhofe, v Livigne, na Dachsteine. A čo je veľmi dôležité, môžeme využívať služby českých servismanov, takže máme vlastne k dispozícii až desaťčlenný tím. Dvoch našich servismanov a osem českých.

Ako to bude vyzerať v praxi na pretekoch? Budete mať vedľa seba bunky, v ktorých sa pripravujú lyže?
Alebo jednu spoločnú. To už záleží na organizácii na mieste. Tu nejde len o počet ľudí, ktorí sa o nás budú starať. Sú to servismani, ktorí sa už pätnásť rokov pohybujú v zákulisí pretekov, majú skúsenosti, ovládajú know-how.

Koľko vás to stálo?
To je otázka na sponzora. Je to Švajčiar, ktorý ma podporuje už deväť rokov. Bola to jeho iniciatíva. Podniká v Česku aj na Slovensku, tak nás spojil.

Investoval sponzor už niekedy do vás viac?
To neviem, ale toto bol určite nadštandard.

Neprekážalo Čechom, že ste konkurentom ich pretekárov?
Spočiatku to vyvolalo protichodné reakcie, ale napokon sme sa zhodli na tom, že nie ja som konkurentom pre českých lyžiarov, ale pre nás je konkurenciou celý svet. Aj im to spestrilo prípravu. Nasadenie bolo na oboch stranách dobré.

Môžete sa aj na prahu kariéry ešte od vašich súperov niečo naučiť?
Určite. Trénovať so špičkovým pretekárom ako je Lukáš Bauer, ale aj s Martinom Jakšom či Jirkom Magálom, je veľké plus. Človek sa niečo naučí nielen z tréningovej metodiky, ale vidí aj to, ako pretekár bojuje sám so sebou. Je to dobrá škola života.

V minulej sezóne ste ako člen medzinárodného tímu absolvovali aj niekoľko diaľkových behov. Budete v tom pokračovať aj tejto zime?
Zameriam sa na olympiádu, takže diaľkové behy pôjdu bokom. Po olympijskej sezóne sa im budem opäť intenzívnejšie venovať.

Slovenskí fanúšikovia sledujú na zimnej olympiáde najmä hokej. Máte medzi hokejistami nejakých známych?
S Mariánom Gáboríkom a Marcelom Hossom sme v roku 2005 absolvovali spoločné stretnutie v Livigne, takže sú to moji bývalí tréningoví partneri. Vo Vancouvri sme sa nestretli, keďže bývali ďaleko od seba, tak dúfam, že v Soči nám to vyjde.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Bajčičák