Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Martikán sa vracia. V Čunove s ním pádluje svetová špička

Pred rokom si v Londýne obzeral v rukách svoj piaty olympijský kov - prvý s bronzovým leskom. Potom sa na pár mesiacov vytratil. Ale iba navonok.

22.08.2013 20:00
Michal Martikán Foto:
Michal Martikán
debata

Michal Martikán síce nebol toľko na očiach, neštartoval na medzinárodných pretekoch, no stále trávil veľa času na vode. Teraz sa vracia. Fenomenálny kanoista bude jednou z hviezd finále Svetového pohára vo vodnom slalome, ktoré sa koná od piatka do nedele v areáli Divoká voda v Čunove neďaleko Bratislavy.

„Ten rok ubehol veľmi rýchlo. Venoval som najmä veciam, na ktoré som predtým nemal toľko času. Aj tréning bol kvalitnejší. V nabitej sezóne, keď veľa cestujem, nemôžem trénovať toľko, koľko by som si prial. Doprial som si trochu oddychu, regeneroval a v neposlednom rade si ma užili viac moje dievčatá,“ vysvetľoval 34-ročný veterán. Martikán berie víkendové preteky ako odrazový mostík k septembrovým majstrovstvám sveta v Prahe-Tróji, ktoré sú vrcholom sezóny.

„V Čunove sme vždy jazdili v atmosfére, ktorá je porovnateľná s olympijskou. Dúfam, sa to zopakuje. Tréma? Žiadna nebude. Napriek tomu, že som rok pauzoval, cítim sa, akoby som súťažil stále,“ pousmial sa Martikán.

V Čunove vyvrcholí seriál Svetového pohára piatym podujatím, Slovensko hostilo finále aj vlani. V akcii bude 270 pretekárov z 32 krajín. A medzi nimi aj ďalšie slovenské esá. Na domácej trati sa chcú v dobrej forme ukázať súrodenci Hochschornerovci, hoci už nemajú šancu na celkové prvenstvo v SP a po desiatich ročníkoch (!) uvoľnia trón. Medzi ženami môže zaútočiť na prvenstvo Jana Dukátová (priebežne tretia), v kategórii kanoistov je zatiaľ tretí Matej Beňuš, hneď za ním figuruje Alexander Slafkovský.

V porovnaní s minulým rokom sa organizátori museli uskromniť. „Vlani sme pracovali s rozpočtom 187-tisíc, teraz sme sa zmestili do 100-tisíc, ale snažili sme sa všetko pripraviť tak, aby úsporné opatrenia nešli na úkor komfortu pretekárov a divákov. Preteky v Čunove sú jediným podujatím Svetového pohára v olympijskom športe, ktoré sa tento rok na Slovensku konajú. Satisfakciou budú pre nás opäť plné tribúny,“ uviedol manažér Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Richard Galovič.

Napínavé súboje medzi slalomovými bránkami odvysielajú naživo dve televízie. Okrem RTVS aj stanica Eurosport, vďaka ktorej si preteky v Čunove môže pozrieť 120 miliónov domácností.

Ako do Čunova

Z Bratislavy mestskou dopravou (linka 91 spod Mosta SNP a následne linka 90) alebo bicyklom či na korčuliach po dunajskej hrádzi. Autom až do blízkosti areálu Divoká voda (smer Rusovce, Rajka, pred hraničným prechodom doľava). Medzi parkoviskom a areálom bude premávať kyvadlová doprava. V piatok na kvalifikácie sa vstupné neplatí, v sobotu a v nedeľu je 5 eur.

Program finále

Piatok: kvalifikácia C1 muži, K1 muži, C1 ženy (9.00), C2 muži, K1 ženy (15.30). Sobota: semifinále C1 muži, K1 muži, C1 ženy (9.30), finále C1 muži, K1 muži, C1 ženy (12.30), hliadky C1 muži, K1 ženy, C2 muži (15.00). Nedeľa: semifinále C2 muži, K1 ženy (9.30), finále C2 muži, K1 ženy (12.00), hliadky K1 ženy, C2 muži (14.00).

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán