Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Isinbajevová objasnila poburujúce tvrdenie o homosexuáloch

Ruská žrdkárka Jelena Isinbajevová, ktorá v utorok získala zlatú medailu na domácich atletických majstrovstvách sveta v Moskve, v piatok vysvetlila svoje vyhlásenie týkajúce sa ľudí s inou akou obvyklou sexuálnou orientáciou.

16.08.2013 13:45
Jelena Isinbajevová Foto:
Jelena Isinbajevová.
debata (30)

Tridsaťjedenročná dvojnásobná zlatá olympijská medailistka z Atén 2004 a Pekingu 2008 sa podľa vlastných slov nedočkala dostatočného pochopenia z dôvodu slabšej úrovne jej konverzácie v anglickom jazyku a nediskriminuje gayov a lesbičky.

„Pravdepodobne moje slová neboli správne interpretované, keďže angličtina nie je môj rodný jazyk,“ oznámila ruská žrdkárka. Rodáčka z Volgogradu v súvislosti s prijatím kontroverzného zákona zakazujúcim propagáciu homosexuality v Rusku vyzvala športovcov, ktorí sa zúčastnia na februárových zimných olympijských hrách v Soči, aby rešpektovali platné zákony, a vyhlásila: „My žijeme ako muži so ženami a ženy s mužmi.“ Práve predmetné slová sa pokúsila Isinbajevová objasniť.

„Chcela som povedať, že ľudia by mali dodržiavať zákony krajiny, v ktorej sa nachádzajú. Rešpektujem však názory svojich atletických kolegov a dôrazne hovorím, že som proti diskriminácii na základe sexuálnej orientácie, ktorá by bola v rozpore s Olympijskou chartou,“ povedala 31-ročná atlétka, ktorá je ambasádorkou Medzinárodného olympijského výboru.

Prezident Ruska Vladimir Putin podpisom v júni schválil zákon, ktorý postihuje najmä šírenie informácií o „netradičnej orientácii“ medzi mladistvými. O detailné vysvetlenie zákona ž minulý týždeň požiadal aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV), neskôr sa pridala aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA), keďže Rusko má organizovať aj svetový šampionát vo futbale v roku 2018.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Isinbajevová #MS v atletike