Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šok v atletike: Tyson Gay a Asafa Powell dopovali

Za skvelými výkonmi Tysona Gaya v ostatnom období bude pravdepodobne doping. Americký rekordér na 100 (9,69) i 200 m (19,58) mal pozitívny test na zakázanú substanciu a nebude štartovať na augustových majstrovstvách sveta v Moskve, kde mal byť najväčším súperom Jamajčana Usaina Bolta.

14.07.2013 17:52 , aktualizované: 21:10
Tyson Gay Foto: ,
Tyson Gay.
debata (1)

Za skvelými výkonmi Tysona Gaya v ostatnom období bude pravdepodobne doping. Americký rekordér na 100 (9,69) i 200 m (19,58) mal pozitívny test na zakázanú substanciu a nebude štartovať na augustových majstrovstvách sveta v Moskve, kde mal byť najväčším súperom Jamajčana Usaina Bolta.

V telefonickom rozhovore pre agentúru AP z Amsterdamu v nedeľu len s ťažkosťou potláčal slzy. „Nebudem hovoriť o nejakej sabotáži. Vložil som dôveru do niekoho a ten ma sklamal a potopil,“ povedal Tyson Gay, ktorý sa vrátil na atletické dráhy po zdravotných problémoch. Pred mesiacom vyhral národné tituly na 100 a 200 metrov.

Tridsaťročný Gay je držiteľom najlepšieho tohtosezónneho času na 100 m, na mítingu v Des Moines bežal za 9,75. V tohto­ročných tabuľkách mu patria tri najlepšie výkony. Namiesto neho sa v Moskve v individuálnych disciplínach predstavia pôvodne štvrtí muži z národnej kvalifikácie – Michael Rogers na 100 m a Wallace Spearmon na dvojnásobnej trati.

Gay tvrdí, že vedome nebral látky podporujúce výkonnosť, ale podrobnosti o prípade zatiaľ nemôže prezradiť. „Viem presne, čo sa dialo, ale nemôžem to teraz rozoberať. Dúfam, že ešte budem môcť behať. Prijmem ako chlap akýkoľvek trest, ktorý dostanem,“ tvrdí Gay.

Antidopingová agentúra USA (USADA) reagovala na atlétovo vyhlásenie, že si váži jeho prístup k danej situácii i dobrovoľné odstúpenie zo všetkých svojich súťaží až do času, kým sa nevysvetlia všetky fakty. „Výsledok B-vzorky bude známy o pár dní. Ako vo všetkých prípadoch, športovci sú nevinní, až kým im nie je dokázané previnenie. Akákoľvek snaha o senzáciu alebo špekulovanie je poškodzovanie daného prípadu, fair play a všetkých, ktorí milujú čistý šport,“ uvádza sa v stanovisku USADA.

Americká atletická federácia sa vyjadrila, že to je správa, ktorú nechce nikto nikdy počuť o žiadnom športovcovi. „Blížia sa majstrovstvá sveta. Sústredíme sa na blížiace podujatie a budeme sa snažiť vyhrávať čistým spôsobom,“ zareagovala americká federácia.

Dopoval aj Powell

Po Tysonovi Gayovi neprešiel dopingovou kontrolou ani bývalý svetový rekordér na 100 m Asafa Powell. Podľa agenta Paula Doyla mal Jamajčan na domácom šampionáte v Kingstone pozitívny test na zakázaný stimulant oxilofrín. Rovnakú látku zistili aj vo vzorke olympijskej víťazky v štafete na 4×100 m Sherone Simpsonovej. Obom teraz hrozí dvojročný dištanc a prídu o účasť na augustovom svetovom šampionáte v Moskve. Už pred mesiacom neprešla dopingovou kontrolou ďalšia elitná jamajská šprintérka Veronica Campbellová-Brownová.

„Potvrdzujem, že moja vzorka z júnového šampionátu nebola v poriadku. Substanciu oxilofrín považujú autority za zakázaný stimulant. Chcem, aby bolo jasné, že som nikdy vedome neužil zakázané podporné látky. Nebol som nikdy podvodník,“ uviedol na Twitteri Asafa Powell.

Powell držal svetový rekord od júna 2005 do mája 2008. Najskôr mal hodnotu 9,77 a potom 9,74 s. Pravidelne v šprintoch na 100 m atakuje hranicu 10 sekúnd. Jeho osobný rekord 9,72 z Lausanne 2008 je v historických tabuľkách piatym najlepším časom. Z vrcholných podujatí má z individuálnych štartov dve bronzové medaily z majstrovstiev sveta 2007 a 2009.

1 debata chyba