Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barteková sa v júli stane oficiálne členkou MOV

Slovenská strelkyňa Danka Barteková sa stane členkou Medzinárodného olympijského výboru (MOV) takmer rok po úspechu vo voľbách počas Hier XXX. olympiády.

28.06.2013 09:07
Danka Barteková Foto:
Danka Barteková.
debata

Bronzová medailistka z Londýna vyhrala voľby do komisie športovcov MOV vlani v auguste, oficiálne ju za členku vrcholného olympijského orgánu prijmú až 3. júla 2013 počas mimoriadneho pléna v Lausanne. Menovanie oddialilo neúspešné odvolanie vylúčených kandidátov Mu Jen-Čchua z Taiwanu a Kodžiho Murofušiho z Japonska na Športový arbitrážny súd.

Ako informuje web Slovenského olympijského výboru olympic.sk, Barteková je momentálne na Svetovom fóre športovcov v Singapure, kde zastupuje práve komisiu športovcov MOV. Od 3. júla však nebude chýbať na mimoriadnom zasadnutí MOV vo švajčiarskom Lausanne. Okrem prevzatia menovacieho dekrétu si vypočuje prezentácie tria kandidátov na usporiadanie OH 2020 (Madrid, Tokio, Istanbul), bude voliť dejisko OH mládeže 2018 (Buenos Aires, Glasgow, Medellín).

Okrem Bartekovej by mali 3. júla skladať predpísanú prísahu člena MOV aj austrálsky veslár James Tomkins, zimbabwianska plavkyňa Kirsty Coventryová a francúzsky vodný slalomár Tony Estanguet. Barteková bude po Vladimírovi Černušákovi druhou Slovenkou v pléne MOV. Jej predchodca bol členom organizácie v rokoch 1980 až 2001.

„Vstupujem síce na neprebádanú pôdu, ale nebojím sa toho. Je to zaujímavá práca a chcela som ju robiť. Som hrdá, že sa mi podarilo dostať sa do MOV. Teším sa aj na spoluprácu s ďalšími nadšenými olympionikmi v komisii športovcov MOV. Obavy mám len z lobistického tlaku, ktorému budem musieť čeliť pred rôznymi voľbami. Bude to vysoká škola športovej diplomacie v praxi. Beriem to ako výzvu. Som ambiciózna, budem sa chcieť presadiť. Nebudem šedá myška, budem aktívna,“ uviedla podľa olympic.sk v rozhovore pre Olympijskú revue 1/2013, ktorá vyjde v sobotu 29. júna, Danka Barteková.

debata chyba