Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Viedeň uvažuje o letnej olympiáde a o Bratislave ako partnerskom meste

Viedeň uvažuje o kandidatúre na organizovanie OH 2028. V prípade schválenia tohto zámeru by sa partnerským mestom mohla stať Bratislava.

18.02.2013 19:20
OH, ceremoniál 23 Foto:
Ilustračné foto
debata (30)

„Sme otvorení všetkému, ale rozhovory so starostom Michaelom Häuplom o prípadnej spolupráci v súvislosti s olympijskými hrami sa ešte nezačali,“ povedal v pondelok primátor slovenskej metropoly Milan Ftáčnik pre agentúru APA a dodal: „Naše mestá ležia naozaj blízko pri sebe a veríme v zintenzívnenie kooperácie. Toto by bola jedna z možností. Pre nás by však bolo dôležité aj finančné zabezpečenie, v tomto smere si musíme počínať opatrne.“

Prvým reálnym krokom bude referendum na túto tému, ktoré sa uskutoční v marci. „Ak sa budeme o OH uchádzať, zvíťazíme,“ sebavedome vyhlásil šéf viedenskej radnice Häupl. K otázke financovania povedal, že koncept by si vyžadoval „vrcholnú kreativitu pri kumulovaní peňazí“, pretože by nešlo o verejné zdroje.

Ftáčnik podotkol, že najvýznamnejší športový sviatok planéty je na Slovensku momentálne už v hre, ale v skoršom termíne, zimnej podobe a s iným potenciálnym spoluorganizátorom – upozornil tým na ideu spoločnej kandidatúry Poľska a SR na usporiadanie ZOH 2022.

Häupl zdôraznil, že Viedeň berie svoj zámer veľmi vážne. Označil prípadný úspech za „skvelé aktívum“ pre imidž mesta aj krajiny a vyzval prezidenta Rakúskeho olympijského výboru (ÖOC) Karla Stossa k primerane masívnej propagačnej kampani.

„Máme excelentnú reputáciu svetového veľkomesta vo sfére hudby a kultúry celkovo, nesmieme však zaspať na vavrínoch, musíme sa pozerať do budúcnosti,“ skonštatoval Häupl. Pripomenul, že OH sú v celospoločenskom kontexte vždy impulzom pre mladých, aby sami začali s pohybovými aktivitami. Dodal, že Viedeň pri spoluorganizovaní záverečného turnaja futbalových ME 2008 potvrdila schopnosť hostiť akcie takéhoto kalibru a poskytnúť im potrebnú infraštruktúru.

Mesto sa formálne nemôže uchádzať o hostiteľské práva, potrebuje na to krytie zo strany ÖOC. Häupl zdôraznil, že Viedeň sa zo všetkých síl bude snažiť dostať kompetentných na svoju stranu. Spomenutý Stoss deklaroval priazeň takýmto ambíciám a kvitoval plebiscit, v ktorom sa občania vyjadria, či sú primárne ochotní niesť náklady na kandidatúru. Vysvetlil, že interakcia s Medzinárodným olympijským výborom (MOV) by sa v prípade súhlasu obyvateľov začala až v roku 2019.

Zoznam troch – štyroch ašpirujúcich dejísk na rok 2028 bude známy na jeseň 2020, rozhodnutie padne v súlade s tradičným itinerárom v roku 2021. Stoss pri približovaní situácie skonštatoval, že šance Viedne by rástli, ak by sa OH 2020 a 2024 nekonali v Európe. Na rok 2020 kandidujú Istanbul, Madrid a Tokio.

30 debata chyba