Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jakeš: Štvrtým miestom som si u elitných jazdcov vydobyl rešpekt

Po rokoch trápenia sa dočkal veľkého úspechu. Pri svojej šiestej účasti na prestížnych motoristických pretekoch Rely Dakar obsadil vynikajúcu štvrtú priečku.

21.01.2013 08:00
Ivan Jakeš Foto:
Slovenský motocyklový jazdec Ivan Jakeš (vľavo) na KTM dosiahol životný úspech, keď na 35. ročníku prestížnych pretekov Rely Dakar obsadil celkové štvrté miesto. Vpravo mu gratuluje Portugalčan Paulo Goncalves.
debata

„Ťažko sa mi hľadajú slová. Som veľmi šťastný, že to konečne vyšlo. Dokázal som, že mám na to, jazdiť medzi najlepšími. U elitných pretekárov som si vydobyl rešpekt, berú ma medzi seba a v budúcnosti si na mňa musia dať pozor,“ vraví tridsaťdeväťročný motocyklista Ivan Jakeš, ktorý o jedno miesto vylepšil vlaňajšiu piatu pozíciu krajana Štefana Svitka.

Ako ste prežívali poslednú sobotňajšiu etapu?
Bolo to psychicky veľmi náročné. Stále som mal obavy, aby sa niečo nestalo, nesklamala ma motorka. Našťastie to vyšlo. Posledné dve etapy som už jazdil na istotu, neriskoval som, aby sa mi to nevypomstilo.

Mali ste reálne na to, aby ste v závere ešte zaútočili na tretie miesto?
Nie, neprichádzalo to do úvahy. Fabrickým jazdcom idú motorky oveľa rýchlejšie a záverečné dve etapy boli veľmi rýchle. Jazdili sme rovinaté terény, najmä po cestách. Dúfam, že sa nám do budúcnosti podarí niečo urobiť, aby som bol viac konkurencie schopný aj v takých etapách.

Komu a čomu vďačíte za to, čo ste v Južnej Amerike dosiahli?
Otcovi, rodine, chalanom z tímu, ale aj priaznivcom či kamarátom doma. Tentoraz na Dakare fabrickí jazdci príliš nevypadávali, ale napriek tomu som urobil takýto výsledok. Mal som aj veľké šťastie, bez ktorého to jednoducho nejde. Všetko vyšlo podľa našich predstáv, takmer vôbec som neblúdil, a ak aj áno, vždy som rýchlo našiel cestu späť. Vlani Štefan Svitko a teraz ja sme dokázali, že aj v slovenských podmienkach sa dá dosiahnuť veľký výsledok, aj keď je to trápenie.

Láka vás Dakara aj naďalej. Predstavíte sa v Južnej Amerike aj o rok?
Chcel by som. Vždy to záleží najmä od zdravia a partnerov. Dúfam, že ich moje umiestnenie poteší rovnako ako fanúšikov.

Mali ste počas štrnástich náročných etáp nejaké vážnejšie pády?
Nič vážne, naozaj všetko vyšlo podľa našich predstáv. Jeden ťažší pád som absolvoval ešte na začiatku pretekov, ale padol som do mäkkého, takže sa mi nič nestalo. Ani s motorkou sme nemali problémy. Mechanik Jardo sa venoval len rutinným záležitostiam, ako sú výmena pneumatík, oleja a filtrov. Všetko skvele fungovalo.

Na čo sa po skončení Dakaru najviac tešíte?
Na dcérky, rodinu a priateľku. Vo štvrtok sa vrátim na Slovensko, pár dní venujem povinnostiam, ktoré musím čo najskôr vybaviť, aby som potom mal pokoj. Vezmeme deti a vyrazíme niekam na týždeň alebo dva, poriadne si oddýchnuť.

Kedy ste na trati prežívali najťažšie okamihy?
Asi v poslednej etape. Stále som myslel na to, aby sa nič neprihodilo, vydržala to motorka a aby som to konečne zvládol. Z cieľa si toho veľa nepamätám. Všetci chalani z prvej desiatky na čele s Despresom sa však pri mne zastavili, podali mi ruku a uznanlivo poklepali po ramene. Veľa to pre mňa znamená.

Koľko gratulačných sms správ vám prišlo?
Množstvo. Možno aj dvesto. Okrem toho som mal aj veľmi veľa telefonátov.

Stihli ste už veľký úspech aj osláviť?
Len trošku. V sobotu večer sme si otvorili fľašu dobrého vínka a o polnoci išli spať. Včera sme ešte mali nejaké povinnosti a večer sme si opäť pripili vínkom.

debata chyba