Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šťastný Jakeš: Odmena prišla po piatich rokoch trápenia

Slovenský motocyklový reprezentant Ivan Jakeš, ktorý sa v sobotu vytvoril nové historické maximum v slovenskom podaní na Rely Dakar, vyhlásil, že odmeny sa dočkal po piatich rokoch trápenia. Tridsaťdeväťročný jazdec Nad Ress Adventure tímu obsadil na 34. ročníku Rely Dakar, ktorú organizovali v Peru, Argentíne a Čile, celkové 4. miesto.

20.01.2013 08:15
Ivan Jakeš Foto:
Slovenský motocyklový jazdec Ivan Jakeš (vľavo) na KTM dosiahol životný úspech, keď na 35. ročníku prestížnych pretekov Rely Dakar obsadil celkové štvrté miesto. Vpravo mu gratuluje Portugalčan Paulo Goncalves.
debata (2)

Vlani skončil jeho krajan Štefan Svitko piaty, v roku 2007 bol Jaroslav Katriňák deviaty. „Nemám slov, som z toho všetkého veľmi šťastný. V sobotu som mal absolútne minimálnu šancu posunúť sa ešte o stupienok vyššie. Netušil som, že Čiľan López menil motor. Prezradil mi to Portugalčan Faria a hovoril mi, aby som pridal, pretože chcel, aby som sa dostal pred Lópeza,“ vysvetlil Ivan Jakeš v telefonickom rozhovore pre svoj fan klub na Facebooku.

Po štarte sobotňajšej derniéry dostal Čiľan Francisco López 15-minútovú penalizáciu za výmenu motora, čím prišiel o možnosť ešte atakovať lídra Cyrila Despresa z Francúzska v súboji o celkový triumf a skončil tretí. Jakeš, súťažiaci na motocykli KTM 450 Rally Replica, mal po štrnástich etapách od neho odstup 5:06 minúty.

„Záverečná etapa bola veľmi rýchla a ja som nemal potrebnú rýchlosť na súperenie s jazdcami na továrenských strojoch. Som však veľmi rád za štvrté miesto. Tento výsledok je čosi úplne úžasné. Roky som sa na Dakare trápil, mal som stres a problémy a nikdy to nevyšlo podľa mojich predstáv. Tentoraz to všetko vypálilo úplne perfektne, som absolútne spokojný,“ povedal Jakeš s dôvetkom, že sa teší na návrat domov, na deti, rodinu i priateľov.

Zlomovým bodom na ceste Ivana Jakeša k najlepšiemu umiestneniu Slováka na Rely Dakar bola 8. etapa, v ktorej si vybojoval 3. miesto a v celkovom hodnotení sa prvýkrát na podujatí dostal medzi desiatku najlepších jazdcov. O deň neskôr sa zo šiestej priečky klasifikácie prebojoval na štvrté a to si udržal a do konca. Celé preteky na Rely Dakar dokončil pri svojej šiestej účasti len po druhý raz. V roku 2009 skončil celkovo 43. a v ďalších ročníkoch skončil vždy predčasne.

Na Rely Dakar 2013 účinkovali šiesti Slováci, do cieľa v Santiagu však prišiel len jazdec z Brezovej pod Bradlom. Z tých, ktorí skončili predčasne, sa najďalej dostal Štefan Svitko mladší.

Tridsaťročný Žaškovčan zastupujúci farby Slovnaft-Oraving tímu sa po nepríjemnom páde v 11. etape, pri ktorom utrpel podliatiny a pomliaždeniny na celom tele, rozhodol ukončiť svoju púť tohtoročným púštnym dobrodružstvom.

Motocyklista Dušan Čipka doplatil na zlyhanie motora v 2. etape, jeho tímový kolega Ján Zaťko zo Slovakia Turbo teamu skončil o deň neskôr, keď sa mu na 171. kilometri 3. dielu v horúčave vyvrela voda a zadrel sa motor. Štefan Svitko starší, ktorého v posádke buginy Wild Cat dopĺňal Jozef Kutlák, nedokončil 2. etapu. Po náraze do piesočnej duny totiž utrhol záves kolesa a nemohol pokračovať v pretekoch.

2 debata chyba