Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zničili mi môj sk.....ý život! Londýn zažil škandál britského cyklistu

Namiesto oslavy športu a radosti sa londýnskym Velodrómom ozývali nadávky, žiaľ a bučanie tisícok fanúšikov. Aj paralympiáda má za sebou už svoj prvý veľký škandál, navyše v hlavnej úlohe s domácim Britom Jodym Cundym.

01.09.2012 14:27
Jody Cundy Foto:
Jody Cundy bol z verdiktu rozhodcov poriadne nasrdený.
debata (9)

Jeden z hlavných favoritov na zlato v kategórii C4–5 na 1 kilometer štartoval ako posledný. Hala burácala, očakávania boli obrovské. Cundy bol pripravený na štart, keď v tom sa jeho bicykel uvoľnil zo štartovacieho roštu skôr, ako mal.

Cundy okamžite dvihol ruku a žiadal o opakovaný štart. Ten mu však povolený nebol. Tridsaťtriročný jazdec i jeho tím obviňovali zo zbabraného štartu poruchu s vybavením, ale neuspeli. Šesťtisíc ľudí začalo protestovať a bučať. Márne. Na svetelnej tabuli sa zobrazilo Cundyho meno na poslednom mieste s dodatkom ‚DNF‘ – neprišiel do cieľa.

   

Britská výprava podala okamžitý protest, nič však nepomohlo. Keď sa Cundy s definitívou dozvedel, že jeho sen o medaile na dráhe sa skončil skôr, ako sa vlastne začal, vošiel doňho obrovský jed. „Práve som prišiel o štyri skur…é roky môjho skur…ho života! Zničili ste mi môj skur…ý život,“ kričal po hale. Následne hodil o zem fľašu s vodou a odsotil od seba nemeckého jazdca, ktorý ho chcel utešiť.

Hnev Jodyho Cundyho

Aj členovia britského tímu sa ho snažili upokojiť, ale beznádejne. Krivda, ktorú cítil, bola väčšia ako všetko ostatné v tom momente. „Opustil som tú skur…ú bránu, lebo sa poriadne neotvorila! Zabil som štyri roky života a možnosť ukázať sa pred tisíckami divákov. Uvedomuje si vôbec niekto, čo som si za tie roky musel vytrpieť? Nenachádzam už ani žiadne ďalšie skur…é slová,“ kričal Cundy už v útrobách štadióna.

Pár sekúnd len nechápavo pozeral na svetelnú tabuľu, do očí sa mu tlačili slzy. „Takúto šancu už nikdy mať nebudem. Čo mám teraz robiť?“

Zničili mi môj život, kričal Cundy

O niekoľko minút sa na dráhu vrátil opäť. Nadávky už nechal v šatni, divákom sa prišiel ospravedlniť a podzraviť ich. „Ľutujem, ako som reagoval, hlavne ten môj slovník… Som však hrozne smutný, že som nemohol ukázať ľudom, ako tvrdo som sa pripravoval.“

Cundyho tréner Chris Furbes sa následne snažil vysvetliť, čo sa vlastne pri štarte stalo. „Počas odpočítavania som mal pocit, akoby sa brána neotvorila správne. Bola to nešťastná náhoda a v takýchto prípadoch sa štart podľa pravidiel má opakovať. Rozhodcovská komisia na to mala ale iný názor. Podľa nich prebehol štart v poriadku, a tak nemali dôvod niečo meniť,“ smutne krútil hlavou.

Jody Cundy naznačuje, že kvôli poruche... Foto: Reuters
Jody Cundy Jody Cundy naznačuje, že kvôli poruche zariadenia sa jeho zadné koleso uvoľnilo na dráhu skôr. Rozhodcovia mu však druhú šancu nedali a diskvalifikovali ho.

Jody Cundy sa narodil s vážnym poškodením pravej nohy, ktorú mal zdeformovanú. Keď mali tri roky, museli mu ju amputovať. Šport bol jeho vášňou odmalička. Na paralympiádach v rokoch 1996, 2000 a 2004 reprezentoval Veľkú Britániu v plávaní, v roku 2006 presedlal na cyklistiku.

Je osemnásobným majstrom sveta.

9 debata chyba