Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Recept storočného maratónca: Diéta a žiadny stres

Keď Faudža Singh nedávno vbiehal do cieľa maratónu v kanadskom Toronte, získal si srdcia všetkých divákov. Dosiahnutý čas 8 hodín a 25 minút síce za veľa nestál, ale pohľad na deduška s dlhou bradou a turbanom na hlave nenechal nikoho chladným. Faudža Singh má totiž sto rokov. Teda aspoň to o sebe tvrdí.

30.10.2011 15:18
Fauja Singh Foto:
Storočný indický deduško Fauja Singh sa pripravuje na frankfurtský maratón.
debata

Singh by mal byť najstarším človekom, ktorý kedy zabehol maratón. Napriek tomu tento týždeň odmietli jeho výkon zapísať do Guinnessovej knihy rekordov. Podľa britského pasu sa Singh pochádzajúci z Indie narodil 1. apríla 1911. Zástupcom knihy rekordov to však ako dôkaz o jeho veku nestačí. Požadujú rodný list alebo aspoň sobášny list či vojenskú knižku.

Harmandar Singh, bežcov tréner a zároveň hovorca (Faudža nehovorí anglicky), argumentoval, že takéto dokumenty sa v tom čase v Indii nevydávali. „V rozvojových krajinách to skrátka nefungovalo tak ako v západnej civilizácii,“ uviedol pre BBC.

Zástupcovia Guinnessovej knihy sú však nekompromisní: ,,Veľmi radi by sme ho zapísali, ale o jeho veku neexistuje žiadny dôkaz. Je nám ľúto," uviedol editor knihy Craig Glenday. Singhovi nepomohol ani blahoprajný telegram britskej kráľovnej Alžbety k stým narodeninám. „Kráľovná pre nás nepracuje,“ reagoval Glenday.

Faudža Singh prichádza do cieľa torontského maratónu

Singh je vyznávačom najmladšieho svetového náboženstva sikhizmu. Do Veľkej Británie sa presťahoval z indického štátu Pandžáb po smrti svojej manželky v roku 1992. Predtým pracoval ako farmár. „Vysedávať doma bolo pre mňa ubíjajúce. Väčšina ľudí v Británii sa nezdravo stravuje, málo sa hýbe a takmer všade sa presúva autom. Potom sú často chorí,“ vysvetľoval Singh pre Daily Telegraph. A keďže nechcel dopadnúť rovnako, začal behať.

Svojej vitalite vďačí podľa vlastných slov bezstresovému životu a prísnej vegetariánskej diéte. Jedálníček starého pána tvorí placka z nekvasenej múky zvaná Phulka, strukoviny, zelenina, jogurty a mlieko, pije tiež veľa vody a zázvorového čaju.

Singh, prezývaný Tornádo v turbane, doteraz absolvoval desať maratónov v Londýne, New Yorku, či Toronte. Osobný rekord si zabehol v roku 2003 v Toronte (5 hodín a 40 minút). Na otázku, či je ťažké zdolať vyše 42 kilometrov, odvetil: Prvých 30 kilometrov nie je náročných a potom sa už len rozprávam so svojim bohom. Momentálne je nepochybne najpopulárnejším sikhom na britských ostrovoch. V roku 2004 nahradil futbalistu Davida Beckhama ako tvár reklamnej kampane firmy Adidas s názvom Nothing is impossible (Nič nie je nemožné). Bilbordy s jeho podobizňou sa objavili po celom Londýne.

Faudža Singh počas rozcvičky. Foto: SITA
Fauja Singh Faudža Singh počas rozcvičky.

Pri príležitosti stých narodenín vyšla vo Veľkej Británii jeho biografia. „Škoda, že si ju neprečítam, som analfabet. Na druhej strane, celý svoj život mám pred očami,“ povedal na krste.

Pre geriatrických lekárov je Faudža Singh hrdina. Väčšina ľudí by v jeho veku bola rada, že vôbec dýcha. Ale zabehnúť maratón? Srdce 60-ročného človeka prečerpá o jednu pätinu menej okysličenej krvi než u dvadsiatnika. Väzy a šľachy sú krehkejšie a náchylnejšie na zranenie, pľúcne tkanivo je tuhšie. „Ale ak ste zdravý a dobre trénovaný, vplyv veku na organizmus sa môže spomaliť. Pán Singh je zjav, ktorý sa občas vyskytne,“ uviedla pre kanadské noviny Toronto Star šéfka americkej geriatrickej spoločnosti Sharon Brangmanová.
Singh naďalej trénuje a chystá sa prekonať ďalšie bežecké méty. „Budem behať, až kým nezomriem,“ vraví.

**  Kto sú sikhovia**

Sikhizmus je najmladšie svetové náboženstvo. Má asi 20 miliónov vyznavačov. Väčšina z nich žije v indickom Pandžábe, početná komunita je tiež vo Veľkej Británii, USA a Kanade. Typický pre sikhov je turban, nestrihajú si vlasy ani bradu. Rozpoznať ich možno aj podľa mena. Muži si k nemu pripájajú Singh (Lev) a ženy Kaur (Levica). V meste Amritsar sa nachádza slávny Zlatý chrám, v ktorom sikhovia opatrujú posvätnú knihu Guru Granth Sahiba. Medzi sikhami je viacero skvelých športovcov. Reprezentujú India (ale aj Anglicko) v tradičných športoch ako kriket a pozemný hokej. Abhinav Bindra získal pre Indiu v Pekingu 2008 olympijské zlato v streľbe zo vzduchovky na 10 m, rodák z amerického Aspenu Alexi Grewal zasa vyhral preteky v cestnej cyklistike na OH 1984 v Los Angeles.

debata chyba