Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kam idú tisíce eur? Zápasník Musuľbes sa vyhýba žinenke

Pred troma rokmi si získal srdcia slovenských fanúšikov. Na pekinskej žinenke mával vlajkou krajiny, pre ktorú vybojoval olympijský bronz. Lenže odvtedy sa David Musuľbes zmenil z bohatiera spod Kaukazu na chronicky chorého pacienta. Arytmia srdca, kožný exém, natrhnutý úpon, dýchacie problémy, chrípka...

21.09.2011 12:00
David Musuľbes, zápasenie Foto:
David Musuľbes počas olympiády v Pekingu. Odvtedy sa mu však akosi na žinenku nechce.
debata

Po olympiáde v Pekingu už Musuľbes na vrcholnom podujatí nezápasil. Vynechal všetky európske i svetové šampionáty. Väčšinou zo zdravotných dôvodov. A údajne aj pre nespokojnosť s podmienkami, ktoré mu na Slovensku vytvorili.

Rodáka z osetského Vladikavkazu dotiahol na Slovensko v roku 2007 reprezentačný tréner Radion Kertanti a šéf Slovenského zápasníckeho zväzu (SZZ) Peter Marček. Rusi už o olympijského šampióna zo Sydney 2000 nestáli, tak zmenil dres. Musuľbes žije a pracuje v Moskve. Na Slovensko chodí sporadicky. V Bratislave dostáva plat (je zamestnancom Národného športového centra) a peniaze na prípravu.

Marček permanentne lamentuje, že Slovensko nedocenilo Musuľbesove kvality: „Jeho plat je 480 eur v čistom, čo je pre živiteľa štvorčlennej rodiny skutočne nedôstojná suma,“ argumentoval šéf SZZ po víkendových MS v Istanbule, kde Musuľbes opäť nenastúpil. Trápne sa však cíti aj druhá strana. Už tri roky finančne podporuje športovca, ktorý nesúťaží.

Voľnoštýliar dostal na roky 2009 a 2010 na prípravu ako člen olympijského Top tímu po 40-tisíc eur (putovali na účet zápasníckeho zväzu). V apríli tohto roka sa už na pôde Slovenského olympijského výboru o výške Musuľbesovej podpory vášnivo diskutovalo. Napokon mu opäť odsúhlasili plnú sumu.

Peniaze sú účelovo viazané na prípravu, sústredenia, doplnkovú výživu, športové oblečenie alebo sparing. „Ako olympijský medailista má nárok na plnú podporu, ale pod podmienkou, že preukáže výkonnosť. A Musuľbes nezápasí. Nevrhá to dobré svetlo na financovanie našich elitných športovcov. Neprekáža nám, že trénuje doma, kde má dobré podmienky, no viazne s ním komunikácia,“ povedal športový riaditeľ SOV Roman Buček.

V Národnom športovom centre je Musuľbes zamestnaný od januára 2009. Spočiatku poberal plat vo výške okolo tisíc eur, v októbri minulého roka mu ho znížili na 700 eur mesačne, keďže nebol športovo činný. Okrem toho mal nárok na 2300 eur ročne na prípravu, na rok 2011 ich už nedostal. O stály príjem Musuľbes už čoskoro príde. „Zmluvu má do konca roku 2011, nepredĺžime ju,“ uviedol zástupca riaditeľa NŠC Ján Mižúr.

Šéf zápasníckeho zväzu Marček sa netají tým, že z prostriedkov na Musuľbesa dotuje aj iných borcov. Hoci by nemal. Využíva, čo mu dovoľuje systém. Do slovenského dresu by rád obliekol ďalších dvoch Osetíncov, Soslana Gaglojeva a Kachabera Chubežtyho. Ruskej zápasníckej federácii zaplatil za nich ešte v roku 2009 po 20-tisíc eur. Obaja Osetínci však doteraz nezískali slovenské občianstvo.
David Musuľbes nie je žiadny hromotĺk, ale inteligentný a rozhľadený chlap. Ak tri roky vytrvalo trucuje, musí vedieť prečo. Na londýnsku olympiádu sa ešte môže kvalifikovať aj na budúci rok. Koľko ľudí ešte verí, že sa na nej skutočne objaví?

David sa na olympiádu pripraví aj za vlastné, tvrdí zápasnícky šéf

Šéf Slovenského zápasníckeho zväzu Peter Marček je naďalej presvedčený, že David Musuľbes nebude na londýnskej olympiáde chýbať, hoci už tri roky nezápasil na vrcholnom podujatí. Marček počíta s tým, že zo štátnych zdrojov už nedostane na rodáka z Vladikavkazu ani cent.

David Musuľbes vynechal od pekinskej olympiády všetky svetové a európske šampionáty. Nemyslíte si, že tým klesá jeho kredit v očiach slovenských fanúšikov?
V Istanbule som s ním debatoval o tom štyri hodiny. Má reprezentovať krajinu, kde mu za tri roky neboli schopní vybaviť byt a dávajú mu 480 eur mesačne? Tým, že vymenil ruské občianstvo za slovenské, zriekol sa mnohých sociálnych výhod alebo dobre plateného postu trénera ruskej reprezentácie. Musuľbesa trápili pred šampionátmi aj zdravotné problémy. Vykĺbené rameno, kožný exém, ktorý dostal, keď mu v Bielorusku niečo pridali do jedla.

Musuľbes predsa nie je finančne závislý od platu z Národného športového centra a býva v Moskve…
To je pravda, dokáže sa o seba postarať aj sám, ale ide predsa o princíp.

Na jeho prípravu dostal Slovenský zápasnícky zväz v rokoch 2009 i 2010 po 40-tisíc eur. Rovnakú čiastku mu Slovenský olympijský výbor odsúhlasil aj na jar tohto roka. Keďže za uplynulé tri roky nikde nenastúpil, neboli to vyhodené peniaze?
Nie sú to vyhodené peniaze, išli do slovenského zápasenia. Museli sme sa postarať aj o ostatných borcov. Viem, že sa to nemá, ale finančná situácia v slovenskom športe je katastrofálna.

Koľko ste už dostali na Musuľbesa z podpory na rok 2011?
Okolo 30-tisíc eur, presne neviem. David ich však využil na prípravu. Už teraz by mohol nastúpiť na olympijskú kvalifikáciu. Nemá na sebe ani gram tuku. Majstrovstvá sveta v Istanbule vynechal možno aj z taktických dôvodov. Pre týchto starších zápasníkov už je prioritou iba olympiáda.

Myslíte si, že na rok 2012 ešte dostanete na Musuľbesa peniaze od štátu?
Počítam s tým, že nie, ale nebudeme ich potrebovať. Na prípravu sa mu zložím s priateľmi. A David je taký borec, že sa na olympiádu pripraví aj za vlastné.

Ste stopercentne presvedčený, že napokon bude v Londýne zápasiť?
Verím, že to dokáže. A keď nie, možno si zobral, čo mu patrí a skončí kariéru. Ale bola by to škoda, lebo mohol byť pre slovenské zápasenie obrovským prínosom, vzorom pre mládež.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba