Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci získali na ME rekordných päť zlatých medailí

Finále C1 mužov na XI. majstrovstvách Európy vo vodnom slalome v Čunove bolo slovenským koncertom. Titul šampióna starého kontinentu štvrtýkrát v rade získal Michal Martikán, celkovo to je jeho jedenásta zlatá medaila z ME v kariére. Slovenskí vodáci získali na ME rekordných päť zlatých medailí.

15.08.2010 15:36 , aktualizované: 17:52
Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš Foto:
Slovenskí reprezentanti, zlatý Michal Martikán (uprostred), bronzový Alexander Slafkovský (vpravo) a strieborný Matej Beňuš na stupni víťazov v kategórii C1 muži.
debata (4)

Hegemóniu slovenských vodných slalomárov vo svetovom renkingu potvrdili aj výsledky na XI. majstrovstvách Európy vo vodnom slalome v Čunove. Domáci reprezentanti získali rekordných desať medailí, z toho päť zlatých, dve strieborné a tri bronzové. Druhé v medailovej bilancii bolo Česko s jediným zlatom a tromi striebrami, tretia priečka patrila Poliakom, ktorí zabodovali v súťaži hliadok, ale v individuálnych pretekoch vyšli medailovo naprázdno.

Je to historicky najlepší výsledok Slovenska na ME, jeho celková bilancia z doterajších jedenástich šampionátov je 31 zlatých – 17 strieborných – 13 bronzových.

Celkovo aspoň jeden vzácny kov v Čunove získali slalomári z ôsmich krajín.

Totálny triumf Slovákov v C1. Martikán zlatý

Finále C1 mužov bolo slovenským koncertom. Titul šampióna starého kontinentu štvrtýkrát v rade získal Michal Martikán, celkovo to je jeho jedenásta zlatá medaila z ME v kariére. Strieborný stupienok patril Matejovi Beňušovi, ktorý za Martikánom zaostal o 2,04 s. Po troch zlatých zo súťaže družstiev je to preňho prvá individuálna. Totálny úspech slovenských farieb zvýraznil ziskom bronzu Alexander Slafkovský. Preňho to bol jubilejný desiaty vzácny kov z kontinentálnych šampionátov v kariére.

„S jazdou nie som úplne spokojný, chcel som ísť ešte rýchlejšie. Teším sa, že som uspel na trati, ktorá bola postavená viac pre pravákov. Oveľa spokojnejší by som bol, ak by som išiel čas na úrovni víťaza kajaku. Je to fantastický pocit, že som získal štvrté zlato z ME pred týmito úžasnými divákmi. Teraz sa chcem pripraviť čo najlepšie na majstrovstvá sveta v Tacene,“ povedal Michal Martikán.

Spokojný po pretekoch bol aj Matej Beňuš, ktorý vybojoval prvý cenný kov z veľkého podujatia v kategórii singlistov. "Konečne som získal individuálnu medailu. Chcel som zlato, ale neveril som tomu, Mišo i Sašo Slafkovský boli dnes neuveriteľne rýchli. Trať mi vyhovovala, je viac pre pravákov ako ľavákov, čo sa potvrdilo. Do finále postúpili siedmi praváci a traja ľaváci. Ja som pravák a teším sa z prvej medaily.

Slafkovský viedol po semifinále, vo finále však trocha zaváhal. „Od vrchu som urobil pár chybičiek, nemalo to sklz ako v prvej jazde. V závere som to trochu riskol, keďže som vedel, že nejdem dostatočne rýchlo. Verím, že v budúcnosti tento trojnásobný úspech zopakujeme. Bolo by krásne, ak by sa to podarilo už v Tacene,“ povedal Slafkovský.

finále C1 muži: 1. Michal Martikán 90,06 (0), 2. Matej Beňuš 92,10 (0), 3. Alexander Slafkovský (všetci SR) 93,89 (2), 4. Jan Benzien (Nem.) 96,02 (0), 5. Mark Proctor (V. Brit.) 98,96 (2), 6. Benjamin Savšek (Slovin.) 100,87 (6)

C1: Macová získala zlato, Dukátová striebro

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Katarína Macová si vybojovala v C1 žien zlatú medailu. V tejto pre ženy novej disciplíne ju na ceste za titulom nezastavilo ani vynechanie jednej z bránok, za čo jej rozhodcovia podľa pravidiel prirátali k dosiahnutému času 50 trestných sekúnd.

Úspech slovenských kanoistiek zvýraznila Jana Dukátová, ktorá skončila druhá, keď bola pomalšia o necelých desať sekúnd. Bronz si v čunovskom kanáli vypádlovala víťazka predpoludňajšej kvalifikácie Francúzka Carolina Loirová. Tretia Slovenka v sedemčlennom štartovom poli Kristína Nevařilová nazbierala až 304 trestných sekúnd a uzatvárala výsledkovú listinu. „Veľmi sa teším z tohto úspechu, ale nemôžem tomu vôbec uveriť. Dnes rozhodli aj domáce podmienky a výborné publikum. Na bránke číslo deväť som urobila školácku chybu, ale finálová jazda bola z môjho pohľadu výborná. Úsek po Niagare bol veľmi ťažký najmä pre ľavákov. V semifinále som sa tam prevrátila, teraz som si radšej prehodila pádlo a vyšlo to. Teraz sa chcem pripraviť dobre na majstrovstvá sveta, kde bude konkurencia veľmi ťažká. V Tacene chcem byť do šiesteho miesta. Nie je to môj domáci kanál ako tento. Uvidíme, ako sa mi tam bude jazdiť,“ povedala šťastná majsterka Európy Macová, ktorá si úspech veľmi nestihne vychutnať, keďže už od pondelka ju čaká sústredenie v slovinskom Tacene.

Strieborná Jana Dukátová získala počas víkendu v Čunove už druhú medailu a bude útočiť aj na tretiu, keďže je vo finále ženského kajaku. Po 2. mieste v C1 bola spokojná. „Pre ženy na kanoe to bolo dnes veľmi náročné. Najmä záver bol veľmi ťažký. Vyšli mi obe jazdy a vďaka tomu som získala medailu. Nečakala som, že bude posledný úsek tak náročný. Už samotná voda je tam ťažká, ale stavitelia sa s tým nebabrali a ešte viac to pritvrdili,“ uviedla Jana Dukátová.

finále C1 ženy: 1. Katarína Macová 160,13 (50), 2. Jana Dukátová (obe SR) 170,05 (54), 3. Carolina Loirová (Fr.) 183,29 (50), 4. Kateřina Hošková (ČR) 233,47 (104), 5. Saskia de Bruijnová (Hol.) 249,39 (106), 6. Mallory Franklinová (V. Brit.) 293,30 (158), 7. Kristína Nevařilová (SR) 418,57 (304)

Titul v K1 Slovincovi Kauzerovi, Tomáš Mráz štvrtý

Titul majstra Európy v K1 mužov si vybojoval Slovinec Peter Kauzer. Líder svetového renkingu potvrdil svoje postavenie a zvíťazil s obrovskou prevahou. Vo finále predviedol vynikajúcu jazdu a zaslúžene mu patrí zlato. O vyše dve sekundy za ním zaostal strieborný Čech Vavřinec Hradílek, bronz si vypádloval ďalší slovenský kajakár Jure Meglič.

Skvelý výkon podal aj Slovák Tomáš Mráz, ktorý skončil hneď za stupňom víťazov štvrtý. Od medaily ho delilo jeden a pol sekundy. Tomáš Mráz však dokonca zdolal aj olympijského víťaza z Pekingu Nemca Alexandra Grimma. „Keby mi niekto povedal, že budem štvrtý, bral by som to všetkými desiatimi. Šanca na bronz bola, ale pokazil som spodnú pasáž trate. Za treťou priečkou som zaostal o sekundu a pol. Hornú časť som išiel dobre, ale dole som stratil sekundu, či dve. Som však veľmi spokojný,“ povedal Tomáš Mráz.

Druhý Slovák v desaťčlennom finále Ján Šajbidor si šancu na úspech „spláchol“ tesne za záverečným skokom Niagara, kde urobil chybičku, za ktorú zaplatil až predposledným deviatym miestom.

finále K1 muži: 1. Peter Kauzer (Slovin.) 87,82 (0), 2. Vavřinec Hradílek (ČR) 89,85 (2), 3. Jure Meglič (Slovin.) 89,97 (2), 4. Tomáš Mráz (SR) 91,49 (0), 5. Alexander Grimm (Nem.) 92,09 (0), 6. Mateusz Polaczyk (Poľ.) 92,47 (2), … 9. Ján Šajbidor (SR) 101,50 (2)

K1: Ďalšie zlato pre Slovensko zásluhou Dukátovej

Jana Dukátová získala zlatú medailu v K1 žien. Skompletizovala a zavŕšila tak svoju fantastickú zbierku na tomto šampionáte, keď v 3×K1 brala bronz a v C1 striebro. Stala sa tak historicky prvou vodnou slalomárkou na svete, ktorá si na jednom šampionáte vybojovala tri vzácne kovy. Pre 27-ročnú Bratislavčanku, ktorú už má vo svojej zbierke titul majsterky sveta, je to prvé individuálne zlato z kontinentálnych majstrovstiev v kariére. Už v semifinále naznačila, že je skvele pripravená a vo finále to potvrdila. Pred striebornou Corinnou Kuhnelovou z Rakúska mala náskok vyše 4 sekundy, bronz si vybojovala Slovinka Urša Krageljová.

„Je to fantastické, nemohlo to byť ani lepšie. Bolo tu veľa ľudí, pred jazdou som sledovala Miša Martikána a pri povzbudzovaní fanúšikov mi naskakovali zimomriavky. Podobné to bolo aj z vody. Získať tri medaily bolo veľmi náročné, napokon sa to podarilo a ja som spokojná. Je skvelé, že zlato som získala v kajaku. V tejto chvíli beriem tento úspech rovnako ako víťazstvo na majstrovstvách sveta 2006. Rozhodujúce bolo, že dnešné preteky boli na našom domácom kanáli,“ povedala Jana Dukátová.

Ďalšie slovenské kajakárky sa do finále neprebojovali. Gabriela Stacherová skončila v semifinále pätnásta a Dana Beňušová vypadla už v kvalifikácii, kde obsadila 21., teda prvú nepostupovú priečku.

finále K1 ženy: 1. Jana Dukátová (SR) 97,59 (0), 2. Corinna Kuhnleová (Rak.) 101,68 (0), 3. Urša Krageljová (Slovin.) 101,99 (2), 4. Marie Řihošková (ČR) 103,94 (0), 5. Štěpánka Hilgertová (ČR) 105,28 (2), 6. Jasmin Schornbergová (Nem.) 153,59 (50), … nepostúpila do finále 15. Gabriela Stacherová 113,30 (0), … nepostúpila z kvalifikácie 21. Dana Beňušová 121,80 (2)

Zlatú zbierku pre SR uzavreli Škantárovci

Rekordnú piatu zlatú medailu majstrovstvách Európy pre Slovensko vybojovali bratranci Ladislav a Peter Škantárovci v C2. Vo finále tejto kategórie ukázali najpevnejšie nervy a po troch rokoch tak opäť vystúpili v individuálnych pretekoch na najvyšší stupienok. Je to pre nich celkovo siedmy vzácny kov z ME, z toho piaty individuálny. Najväčší favoriti tejto kategórie súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci pokazili záver svojej finálovej jazdy a museli sa uspokojiť so siedmym miestom. Predstihli ich aj reprezentační kolegovia Tomáš Kučera s Jánom Bátikom, ktorí skončili na šiestom mieste. Striebro si vybojovali Česi Jaroslav Volf s Ondřejom Štěpánkom, bronz patrí Davidovi Florenceovi s Richardom Hounslowom z Veľkej Británie.

„Je to niečo fantastické. Po včerajšku sme boli nešťastní, lebo sme to chlapcom pokazili. Dnešné preteky boli veľmi náročné, napokon sme všetko k spokojnosti zvládli. Musím poďakovať Peťovi, že všetko aj napriek zdravotným problémom so sebazaprením zvládol. Je to odmena za našu drinu,“ povedal Ladislav Škantár a bratanec Peter ho doplnil: „Medaila bola dnes na dosah a išli sme za ňou čo najrýchlejšie. Skok Niagara sme však nezvládli k našej spokojnosti, dnes asi bol pre nás zakliaty. Napokon všetko stačilo na medailu. Musím poďakovať našim fyzioterapeutom a doktorovi Fanovi, že ma dali dokopy a mohol som dnes štartovať. Pre úspech sme urobili maximum.“

finále C2: 1. Ladislav Škantár, Peter Škantár (SR) 101,21 (0), 2. Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek (ČR) 102,38 (2), 3. David Florence, Richard Hounslow (V. Brit.) 103,38 (0), 4. Timothy Baillie, Etienne Stott (V. Brit.) 103,92 (0), 5. Fabien Lefevre, Denis Gargaud Chanut (Fr.) 105,62 (4), 6. Tomáš Kučera, Ján Bátik (SR) 105,75 (2), 7. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner 106,02 (4)

Konečná medailová bilancia:

  • 1. Slovensko 5 – 2 - 2
  • 2. Česko 1 – 3 – 0
  • 3. Poľsko 1 – 2 – 0
  • 4. Nemecko 1 – 1 – 0
  • 5. Slovinsko 1 – 0 – 3
  • 6. Rakúsko 0 – 1 – 0
  • 7. Veľká Británia 0 – 0 – 2
  • 8. Francúzsko 0 – 0 – 2

Medailová bilancia z individuálnych súťaží (olympijské disciplíny):

  • 1. Slovensko 4 – 2 – 1
  • 2. Slovinsko 1 – 0 – 2
  • 3. Česko 0 – 2 – 0
  • 4. Rakúsko 0 – 1 – 0
  • 5. Francúzsko 0 – 0 – 1
  • 5. Veľká Británia 0 – 0 – 1

Medailová bilancia zo súťaže družstiev:

  • 1. Poľsko 1 – 2 – 0
  • 2. Česko 1 – 1 – 0
  • 2. Nemecko 1 – 1 – 0
  • 4. Slovensko 1 – 0 – 1
  • 5. Francúzsko 0 – 0 – 1
  • 5. Slovinsko 0 – 0 – 1
  • 5. Veľká Británia 0 – 0 – 1
Slovenka Katarína Macová získala zlato v...
Slovenka Katarína Macová získala na ME v Čuňove...
+15Matej Beňuš vybojoval na ME v Čunove bronz.
4 debata chyba