Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nešantia na detskom ihrisku, tlieskajú im štadióny

Ich rovesníci šantia s kamarátmi, venujú sa rôznym záľubám a premýšľajú nad domácou úlohou do školy. A oni? Súťažia, víťazia a prehrávajú, pózujú fotografom a zarábajú - často oveľa viac než ich rodičia. Do vrcholového športu preniká čoraz viac detí.

05.08.2009 08:31
Thomas Daley Foto: ,
Tom Daley.
debata

Pätnásťročný Brit Tom Daley nedávno senzačne vyhral na majstrovstvách sveta v Ríme skoky do vody z desaťmetrovej veže. Na tom istom podujatí získala zlato na 100 m motýlik Švédka Sarah Sjöströmová v novom svetovom rekorde. Aj ona má len pätnásť. V najvyššej bolívijskej futbalovej súťaži si pred dvoma týždňami odkrútil premiéru Mauricio Baldivieso. Jeho vek? Dvanásť rokov.

Smiala sa, plakala. Každý jej fandil, ľutoval ju a rozmaznával. Dvere do sveta profesionálneho športu pootvorila mladým športovcom sovietska gymnastka Olga Korbutová, miláčik publika na mníchovskej olympiáde 1972. Rodáčka z Grodna vyvolala revolúciu nielen v gymnastike, ale v celom športe. Telocvične zaplnili stovky dievčat túžiacich napodobiť mladú hviezdu.

Dovtedy súťažili v gymnastike skôr ženy a dôraz sa kládol viac na eleganciu než akrobaciu. Ohybná Korbutová všetko zmenila. Deti sa stali v gymnastike trendom. Až takým, že Medzinárodná gymnastická federácia musela zaviesť vekové obmedzenie 16 rokov. Lenže čínske šampiónky z olympiády v Pekingu Che Kche-sin a Tiang Jü-jüan (oficialne 16-ročné) mali podľa denníka New York Times len trinásť…

Korbutová skončila kariéru ako 22-ročná, opotrebovaná fyzicky i psychicky. „Vrcholový šport predstavuje na psychiku veľkú záťaž. Mladý pretekár je odmalička v jednom kolobehu: tréning, výkon, tréning. Čelí tlaku, aby dosiahol želaný výsledok, nezlyhal. Možno špekulovať nad tým, že šestnásťročná hlava má výhodu, lebo si až tak nepripúšťa dôsledky, ale to je individuálne. Skôr sa v praxi stretávam so športovcami, ktorí to nezvládli. Stratia radosť z hry. Skôr musia, ako chcú. Dôležitú úlohu zohráva dobré zázemie – rodinné i klubové. Ak ho športovec dostane, má väčšiu šancu prekonať všetky nástrahy,“ vysvetľuje psychológ Martin Babík.

Veľa ľudí ani netuší, čo sa za úspechmi detských športových hviezd skrýva. Keď zázrak zo skokanskej veže Daley triumfoval v Ríme, vyšlo najavo, akú daň platil doma za popularitu. V škole sa stal terčom posmechu a vyhrážok spolužiakov.

Ani vyrovnať sa so slávou nie je jednoduché. Oksana Baiulová, olympijská víťazka v krasokorčuľovaní z Lillehammeru, skončila v dvadsiatich vo väzení a absolvovala protialkoholické liečenie. Tínedžerská tenisová hviezda Jennifer Capriatiová tiež skĺzla na šikmú plochu (krádež, fajčenie marihuany), no dokázala sa vrátiť.

Doba pokročila. Svet vrcholového športu je dnes arénou, v ktorej zápasia novodobí gladiátori. A nestratia sa medzi nimi ani bojovníci z detského ihriska.

Sonja Henieová
Azda prvá veľká detská hviezda. Jedenásťročná štartovala na zimnej olympiáde v Chamonix. Skončila posledná ôsma. Víťazná Rakúšanka Herma Plancková-Szabová si neodpustila poznámku: „S deťmi sa nepretekám.“ Lenže o tri roky ju to nórske dieťa vyhnalo zo svetového trónu. Henieová získala desať titulov majsterky sveta v sérii (prvý ako pätnásťročná) a trikrát za sebou triumfovala aj na ZOH. Po skončení športovej kariéry sa dala na herectvo a žiarila v Hollywoode.

Oľga Korbutová
Sedemnásťročná sovietska gymnastka sa stala miláčikom publika na olympijských hrách v Mníchove 1972, kde získala tri zlaté a jednu striebornú medailu. Dovtedy panoval názor, že športovci zo socialistického bloku sú strojmi bez emócií, ale Blonďatý vrabčiak z Minska – ako volali Korbutovú pre jej útlu postavu – to zmenil. Mladá gymnastka sa nebránila úsmevu ani slzám. O štyri roky v Montreale ju už zatienila iná mladučká hviezda, Nadia Comaneciová.

Nadia Comaneciová
Prvý veľký úspech dosiahla na gymnastických ME 1975 v nórskom Skien, kde získala tri zlaté a jednu striebornú medailu. Mala len trinásť. O rok sa stala hviezdou olympijských hier v Montreale s troma zlatými (viacboj, kladina, bradlá), striebornou (družstvá) a bronzovou (prostné) medailou. Ako prvá gymnastka dostala na olympiáde najvyššiu známku 10. Doma jej úspech priniesol vyznamenanie Hrdinka socialistickej práce, ktoré dostala ako najmladší Rumun.

Freddy Adu
Narodil sa v Ghane, keď mal osem, jeho rodičia vyhrali v lotérii zelenú kartu a presťahovali sa do USA. Futbalového stredopoliara už v desiatich chcel kúpiť milánsky Inter a neskôr aj Manchester United. On však dal prednosť domácej lige MLS a za D.C. United nastúpil na prvý zápas medzi seniormi ako 14-ročný. Dostal plat pol milióna dolárov, okrem toho mu reklamná zmluva s Nike zaručovala ďalší milión. Teraz má dvadsať, je hráčom Benficy Lisabon, ale výraznejšie sa zatiaľ nepresadil.

Oksana Bajulová
Ukrajinská krasokorčuliarka mala pohnutý osud. V trinástich jej mama zomrela na rakovinu, nemala žiadnych príbuzných. Prichýlil ju tréner, potom emigrovala do Kanady, ale zakrátko sa vrátila do Odesy. Trénerka Galina Zmievska ju nasťahovala do svojho malého bytu k dvom dcéram. Bajulová súťažila na amatérskom ľade iba dve sezóny, ale v pätnástich vyhrala MS a o rok aj olympiádu v Lillehammeri. Po nej prešla k profesionálom, má vlastnú módnu i šperkársku značku.

Krisztina Egerszegiová Fenomenálna maďarská plavkyňa s prezývkou Myš. Keď na olympiáde v Soule vyhrala znakársku dvojstovku, mala iba štrnásť rokov a 41 dní. Na polovičnej trati navyše pridala striebro. Dodnes je najmladšou plavkyňou histórie, ktorá vyhrala olympiádu. Budapeštianska rodáčka má z OH päť zlatých medailí z individuálnych disciplín, lepší je iba Američan Michael Phelps (9 zlatých). Znakársku dvojstovku vyhrala na troch OH v rade, svetový rekord na tjeto trati držala takmer 17 rokov.

Wayne Rooney
V šestnástich sa stal najmladším hráčom, ktorý strelil gól v anglickej futbalovej Premier League (rozhodol o výhre Evertonu nad Arsenalom). V tom čase sa s obľubou preháňal na svojom horskom bicykli po Goodisonskom parku v Liverpoole, bral 80 libier týždenne a býval s rodinou v jednej z najhorších štvrtí. Dnes žije vo vile za štyri milióny libier. V osemnástich sa sťahoval z Everonu do Manchesteru United, ktorý zaň zaplatil 25,6 milióna libier, čo je rekord za hráča mladšieho než 20 rokov.

debata chyba