Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruská hviezda za týchto podmienok na olympiádu nechce: Ale ak mi to naši prikážu, samozrejme pôjdem, vraví Kolesnikov

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) síce povolil ruským a bieloruským športovcom štartovať na olympijských hrách v Paríži pod neutrálnou vlajkou, ale ani to neprinúti ruského plavca Klimenta Kolesnikova, aby do Francúzska budúci rok odcestoval. Súčasné podmienky považuje svetový rekordér za neprijateľné.

27.12.2023 17:03
Kliment Kolesnikov Foto:
Kliment Kolesnikov.
debata (13)

Kolesnikov je držiteľom svetových juniorských rekordov hneď v ôsmich disciplínach. V seniorskej kategórii ešte nikto nezaplával rýchlejšie 50 metrov znak, čo sa mu podarilo tento rok v Kazani časom 23,55 sekundy.

Je držiteľom aj dvoch medailí z olympijských hier v Tokiu. Do Paríža na budúci rok sa ale asi nepozrie.

„Stále snívam o zlatej olympijskej medaile, ale nie som smutný z toho, že tam nemôžem ísť. Za súčasných podmienok je to pre mňa neprijateľné,“ povedal 23-ročný Kolesnikov pre agentúru AFP.

Šesťnásobnému majstrovi Európy sa nepáči, že ruskí športovci budú musieť štartovať ako neutrálni bez ruských symbolov.

Olympics Paris 2024 Hotel Prices Čítajte viac Šéf MOV obhajuje pustenie Rusov na olympiádu, Ukrajina kontruje: Moskva využije ruských a bieloruských športovcov na propagandu

„Ostatní budú môcť pretekať, ako by sa nič nestalo, a my nebudeme môcť mať výpravu, vlajku ani hymnu,“ nechápe Kolesnikov.

Zároveň sa Kolesnikov tiež bojí dodatočných sankcií.

„Samozrejme, že by som tam šiel rád. Samozrejme, že by som rád vyhral zlatú olympijskú medailu. Ale vzhľadom na súčasnú situáciu by som riskoval, že sa vrátim s medailou domov a MOV mi ju zoberie,“ bojí sa popredný ruský plavec.

Účasť v Paríži by zvážil iba v prípade, že by MOV svoje rozhodnutie prehodnotila.

„Ak sa podmienky zmenia a naši funkcionári rozhodnú, že v mene vlasti musíme ísť a vyhrať medaily pre našu krajinu, tak samozrejme pôjdem,“ dodal Kolesnikov.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž 2024 #Kliment Kolesnikov