Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Je to tu, Američanke hrozí trest za gesto z pódia. Čo znamenalo?

Strieborná olympijská medailistka vo vrhu guľou Raven Saundersová z USA absolvovala medailovú ceremóniu v Tokiu so zdvihnutými rukami v tvare písmena x.

02.08.2021 06:59 , aktualizované: 08:46
debata (73)
Ako Hulk či Joker. Extravagantná Saundersová na OH Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Raven Saundersová a jej gesto na pódiu v Tokiu.

Môže tak čeliť vyšetrovaniu zo strany Medzinárodného olympijského výboru (MOV), za porušenie pravidla 50 o zákaze protestovania na pódiu.

Saundersová nepotvrdila, že z jej strany išlo o protest voči konkrétnej organizácii, či deklaráciu politického presvedčenia.

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu

„Bolo to gesto solidarity voči utláčaným. Chcela by som, aby reprezentovalo všetkých ľudí na svete, ktorí bojujú a nemajú možnosť hovoriť za seba,“ povedala Saundersová podľa agentúry AFP.

MOV čelil pred olympijskými hrami silnému tlaku zo strany aktivistických organizácií najmä z USA, aby zrušil pravidlo 50 a umožnil športovcom deklarovať ich politické názory.

Aj na základe prieskumu medzi športovcami to však odmietol urobiť. Vydal však vyhlásenie, že prípadné porušenia tohto pravidla bude posudzovať individuálne.

Japonsko Tokio OH2020 šport futbal ženy Čítajte viac Už pred ceremoniálom sa v Tokiu (nielen) kľačalo. Skrýval MOV zábery?
OH v Tokiu v obrazoch - deň 11. Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Bulharka Mimi Nikolová Hristová (vľavo) proti...
73 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Raven Saundersová