Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovensko má prvú medailu - a hneď zlatú! Získala ju rekordérka Štefečeková

Slovensko sa dočkalo prvého cenného kovu na olympiáde v Tokiu. Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková vybojovala vo štvrtok zlatú medailu v trape.

29.07.2021 08:17 , aktualizované: 11:36
Japonsko OH2020 Strelectvo trap Rehák... Foto: ,
Zuzana Rehák Štefečeková so zlatou medailou z Tokia.
debata (89)

Pre Rehák Štefečekovú je to najvýraznejší úspech v kariére a tretia medaila z OH. V rovnakej disciplíne získala striebro v roku 2008 v Pekingu i v roku 2012 v Londýne.

V šesťčlennom finále trafila Rehák Štefečeková 43 z 50 terčov a v novom systéme súťaže stanovila olympijský rekord.

V záverečnom boji o zlato zdolala Američanku Kayle Browningovú (42). Bronz patrí Alessandre Perilliovej zo San Marína, ktorá získala pre svoju krajinu vôbec prvú medailu v histórii OH.

Zuzana Rehák Štefečeková Čítajte viac Olympijská šampiónka! Pozrite si cestu Rehák Štefečekovej za zlatom

"Prežívam obrovskú radosť. Som rada, že som finále takto zvládla a konečne som aj sama sebe dokázala, že vo finále viem zastrieľať.

Priznám sa, že som sa iba tak po očku asi dvakrát pozrela ako sa to vyvíja, ale potom som si povedala, že to radšej nebudem sledovať.

Veľmi sa teším, že som si udržala chladnú hlavu, vydržala až do konca a je z toho zlatá medaila," povedala Rehák Štefečeková pre RTVS v prvej reakcii po svojom triumfe.

Slovenská reprezentantka postúpila do finále z prvej priečky v novom svetovom rekorde 125 bodov.

Cesta Zuzany Rehák Štefečekovej za medailou Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tréner Zuzany Rehák Štefečekovej Branislav Slamka.

Ako prvá strelkyňa v histórii dosiahla v eliminácii maximálny nástrel a prekonala výkon 123 Fínky Satu Mäkeläovej-Nummelovej z marca 2019.

Jej bezchybná séria sa skončila až v piatom finálovom výstrele na méte 129 a hoci potom na chvíľu prepustila vedúcu priečku Browningovej, v závere ukázala so svojou brokovnicou najpevnejšie nervy.

Rehák Štefečeková v prvých troch sériách finále po päť striel urobila štyri chyby a dostali sa pred ňu Browningová i Perilliová, ale potom sa sériou štrnástich presných výstrelov vrátila na líderskú pozíciu.

Japonsko OH2020 SR Strelectvo Trap Ženy Kvalifikácia Čítajte viac Štefečekovej boj so zlatou bodkou sme sledovali ONLINE

Po základnej sérii 25 výstrelov vo finále postupne vypadávali v eliminácii Austrálčanka Penny Smithová, Talianka Silvana Stancoová, ďalšia Austrálčanka Laetisha Scanlanová i Perilliová.

V záverečnom boji o zlato s Browningovou potom Slovenka z desiatich výstrelov netrafila iba piaty, jej súperka prvý i piaty.

Pre Slovensko je to trinásta zlatá medaila v histórii olympijských hier v ére samostatnosti, z toho desiata v ich letnom vydaní.

Pred Rehák Štefečekovou získali najcennejšie kovy bratia Peter a Pavol Hochschornerovci (3), Michal Martikán (2), Elena Kaliská (2), Ladislav a Peter Škantárovci a Matej Tóth. Na ZOH stála trikrát na najvyššom stupni Anastasia Kuzminová.

Slovenskí zlatí medailisti na OH (1996 - 2021) Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Peter a Pavol Hochschornerovci - vodný slalom...

Tridsaťsedemročná Rehák Štefečeková je v individuálnom trape dvojnásobná majsterka sveta z Mníchova 2010 a Čchangwonu 2018.

Na svetovom šampionáte v kórejskom stredisku vybojovala zlato aj v disciplíne mix trap s Erikom Vargom, spolu triumfovali aj na Európskych hrách 2015 v Baku. Dvakrát získala individuálny titul majsterky Európy v trape.

Na strelnici Asaka ukázala počas dvoch dní najvyrovnanejšie výkony.

Japonsko OH2020 Strelectvo trap Rehák Štefečeková finále zl Čítajte viac Slovenská hrdinka: Deti jedli chrumky. Manžel s maminou plakali

"Už tréningy boli veľmi dobré, ale nechcela som sa priznávať. Toto som absolútne nečakala.

Ráno som si povedala, že si nadbehnem na súperky, aby som mala finále isté. Strieľalo sa mi rovnako ako včera, držala som si pokoj, podarilo sa.

O rekord mi vôbec nešlo, môj ‚osobák‘ bol 122 terčov. Nemyslela som však na neho, lebo posledné položky sú zradné, ale teším sa.

Finále mám raz také a raz také, pre mňa sa začína nová súťaž. Ale som dobre naladená a som viac ako spokojná.

Viac som dosiahnuť ani nemohla, ale toto je minulosť a finále je niečo nové. Ďakujem fanúšikom, verím, že mňa i iných športovcov budú podporovať nielen v dobrých, ale aj v zlých časoch," povedala ešte pred finále Rehák Štefečeková.

Medailový ceremoniál so zlatou Rehák Štefečekovou Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zuzana Rehák Štefečeková so zlatou olympijskou...

V sobotu sa ešte v Tokiu spolu s Erikom Vargom predstavia v mix trape, kde budú patriť k adeptom na medaily.

Vargovi vo štvrtok unikol postup do finále individuálneho trapu až v rozstrele. V trap mixe bude bojovať aj ďalšia slovenská dvojica Jana Špotáková a Marián Kovačócy.

Trap ženy – finále: 1. Zuzana REHÁK ŠTEFEČEKOVÁ (SR) 43, 2. Kayle Browningová (USA) 42, 3. Alessandra Perilliová (San Maríno) 29, 4. Laetisha Scanlanová (Austr.) 26, 5. Silvana Stancoová (Tal.) 22, 6. Penny Smithová (Austr.) 13

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu
Peter a Pavol Hochschornerovci - vodný slalom...
Matej Tóth, olympijský víťaz v chôdzi:...
+4Anastasia Kuzminová - biatlon (Vancouver 2010,...
89 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Rehák Štefečeková #Tokio 2020