Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Favoritka slávila zdanlivé zlato. Netušila o šokujúcom kúsku amatérky

Rakúska cyklistka Anna Kiesenhoferová senzačne získala zlato na olympijských hrách. V nedeľných cestných pretekoch jednotlivkýň s hromadným štartom zvíťazila po úniku pred Holanďankou Annemiekou van Vleutenovou a Taliankou Elisou Longovou Borghiniovou.

25.07.2021 15:06
Annemiek van Vleutenová Foto: ,
Annemiek van Vleutenová oslavuje v cieli pretekov s hromadným štartom. Netušila, že Rakúšanka je už vyše minúty v cieli.
debata (14)

Tridsaťročná Kiesenhoferová dosiahla najväčší úspech v kariére. Trať dlhú 136 km zvládla za 3:52:45 hodiny, pred druhou Van Vleutenovou mala v cieli náskok 1:15 minúty.

Profil ženských pretekov kopíroval mužskú trať, no chýbali stúpania na hory Fudži, Mikuni Pass či Kagasoka Pass. Ženy aj bez toho však museli nastúpať asi 2500 výškových metrov.

Plávanie Tokio Čítajte viac ONLINE: Tokio má prvý svetový rekord, zlato súrodencov niekoľko minút po sebe

Už v úvode sa osamostatnila na čele pätica jazdkýň, medzi nimi aj Kiesenhoferová. Na pelotón si postupne vytvorili niekoľkominútový náskok.

Asi 66 km pred cieľom došlo k pádu, do ktorého sa zaplietla aj van Vleutenová. Kiesenhoferová sa približne 40 km pred koncom osamostatnila a pred posledným kolom mala štvorminútový náskok, ktorý pretavila až do zlatého konca.

Nechala tak za sebou všetky zástupkyne favorizovaných Holanďaniek.

"Je to neuveriteľné, stále sa sama seba pýtam, či je to naozaj pravda. Plánovala som útok hneď od kilometru nula a bola som rada, že sa mi podarilo byť v úniku, pretože nie som príliš dobrá pri jazde v pelotóne.

Vo vedúcej skupine sme dobre spolupracovali a potom som si uvedomila, že som v nej najsilnejšia.

Rakúšanka Anna Kiesenhoferová, nečakaná víťazka... Foto: TASR, Christophe Ena
Anna Kiesenhoferová Rakúšanka Anna Kiesenhoferová, nečakaná víťazka pretekov žien s hromadným štartom.

Napokon som pracovala na čele už iba sama a až do cieľa mi to pripadalo ako časovka," povedala pre agentúru APA víťazná Rakúšanka.

Momentálne nemá kontrakt so žiadnym profesionálnym tímom. Vyštudovaná matematička tak v cyklistikom pelotóne pôsobí iba ako amatérka.

Kiesenhoferová šokovala únikom všetky favoritky natoľko, že strieborná van Vleutenová po príchode do cieľa oslavovala svoj triumf. Až o chvíľu neskôr zistila, že skončila „až“ druhá.

Na olympiáde nemôžu pretekári používať vysielačky a tak o sólovej jazde Rakúšanky na špici nevedela. „Áno, myslela som si, že som vyhrala,“ priznala Holanďanka pre agentúru AFP.

„Samozrejme, zostala som prekvapená a cítila som sa dosť hlúpo. Ale potom mi aj reprezentačné kolegyne povedali, že o tom vôbec nevedeli.“

Výsledky: 1. Anna Kiesenhoferová (Rak.) 3:52:45 h, 2. Annemiek van Vleutenová (Hol.) +1:15 min, 3. Elisa Longová Borghiniová (Tal.) +1:29, 4. Lotte Kopecká (Belg.) +1:39, 5. Marianne Vosová (Hol.), 6. Lisa Brennauerová (Nem.), 7. Coryn Riverová (USA), 8. Marta Cavalliová (Tal.), 9. Olga Zabelinská (Uzbek.), 10. Cecilie Uttrupová Ludwigová (Dán.) všetky +1:46

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Anna Kiesenhoferová