Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Odchádzam, nebudem si špiniť ruky s Izraelčanom. Tokio má škandál už v úvode

Patril medzi najväčšie olympijské nádeje alžírskych džudistov. Zlatý medailista z majstrovstiev Afriky Fethi Nourine sa však do bojov nezapojí. Dôvodom je žreb. V 2. kole totiž mohol čeliť izraelskému súperovi Toharovi Butbulovi.

24.07.2021 10:04
Nippon Budokan Foto: ,
Hala Nippon Budokan, kde sa uskutočnia aj olympijské súťaže aj v džude.
debata (44)

Ako píše RT.com, Nourine sa v 1. kole kategórie do 73 kilogramov mal postaviť Mohamedovi Abdalrasoolovi zo Sudánu, Butbul mal voľný žreb.

„Tvrdo sme pracovali na tom, aby sme sa dostali na olympiádu. Táto správa bola šokom. Akoby ma zasiahol blesk,“ cituje stránka Alžírčanove slová pre televíziu z rodnej krajiny.

Názor vraj nezmení, odvolával sa na podporu Palestínčanom a dodal, že si „nepošpiní ruky“ súbojom s reprezentantom zo židovského štátu.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Jeho kouč Amar Ben Yaklif neľutuje rozhodnutie zverenca odstúpiť z Hier. „Mali sme smolu pri žrebe. Dostali sme izraelského súpera a preto sme museli skončiť. Bol to správny krok,“ podotkol.

Pre športovcov prevažne z moslimských krajín nejde o ojedinelú situáciu. Aj Nourine opustil majstrovstvá sveta 2019, aby sa takémuto zápasu vyhol.

Na piatkovom otváracom ceremoniáli si vôbec prvýkrát pri slávnostnom začatí Hier uctili pamiatku 11 izraelských športovcov a trénerov, ktorých uniesla a zavraždila palestínska teroristická skupina na olympiáde v Mníchove 1972.

Organizačný výbor krátko pred ceremoniálom prepustil jeho režiséra Kentara Kobajašiho pre vtip o holokauste, ktorý povedal ešte v roku 1998.

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu
44 debata chyba
Viac na túto tému: #džudo #Tokio 2020 #Fethi Nourine