Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rio zlyhalo aj v antidopingovom programe, hrozil kolaps

Systém antidopingového testovania na olympijských hrách v Riu de Janeiro nebol ďaleko od totálneho kolapsu.

28.10.2016 12:15
doping, súd, kladivko Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Zabránilo mu iba ohromné nasadenie a dobrá vôľa niektorých členov personálu. Správa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) odhalila vážne nedostatky a zlyhania v riadení programu. Vypracoval ju nezávislý tím pozorovateľov na čele s britským právnikom Jonathanom Taylorom. Konštatuje sa v nej, že problémy pri testovaní sa dali predvídať a v moci organizátorov bolo vyhnúť sa im. To by však museli jednotlivé zložky lepšie spolupracovať, nemohli by nastať škrty v rozpočte a organizačný výbor s Brazílskou antidopingovou agentúrou by museli odložiť vzájomné spory. Ťažkostiam sa dalo predísť aj nácvikom krízových situácií. Nič z toho sa však nestalo, a tak počas OH 2016 nastali dni, keď komisári odobrali v olympijskej dedine iba polovicu z plánovaných vzoriek

„Celý proces testovania na športoviskách aj v olympijskej dedine bol takto vystavený stupňovanému náporu. Blížil sa k bodu, ktorý by znamenal jeho kolaps. Samotné procedúry odberov ohrozovalo príliš veľa rušivých momentov. Iba obetavé úsilie a dobrá vôľa kľúčových osôb zabránili úplnému zrúteniu. Ich ochota, vytrvalosť a profesionálny prístup k riešeniu krízových situácií pomohli zakryť vážne nedostatky a prispeli k tomu, že sa s vypätím všetkých síl podarilo zachovať integritu odberov,“ uvádza správa.

Medzi najzávažnejšie pochybenia zaradili pozorovatelia zlé plánovanie a problémy s dopravou. Aj preto sa v Riu vykonalo o takmer 500 kontrol menej v porovnaní s plánom.

Testovaniu sa podrobilo 3237 športovcov zo 137 krajín, čo je 28,6 percenta zo všetkých 11 303 účastníkov OH 2016. Z nich 2611 testovali raz, 527 dvakrát, 81 trikrát a jeden olympionik podstúpil až šesť kontrol.

Komisári odobrali 4037 vzoriek moču a 845 krvi, spolu 4882 vzoriek, pričom pred začiatkom podujatia bol cieľ 5380 testov. Bezmála stokrát sa stalo, že pre chybné vstupné údaje sa vzorka nedala priradiť k športovcovi. Ani raz sa nepodarilo naplniť maximálnu kapacitu 350 močových vzoriek denne. Maximom bolo 307 odberov z 11. augusta. Futbalistov a futbalistky ani raz nepreverili mimosúťažne. Chýbala dôslednejšia kontrola krvi v rizikových odvetviach, ako je vzpieranie.

„Výsledok je ten, že sa nepodarilo využiť celú analytickú kapacitu, čo považujeme za sklamanie vzhľadom na skutočnosť, že k dispozícii bolo najmodernejšie vybavenie a špičkoví odborníci z celého sveta,“ znie záver správy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #dopingové prípady