Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Komentár: Olympijský vlak do Ria meškal

Chybičky, chyby, lapsusy. Aj také boli Hry XXXI. olympiády v Riu de Janeiro. Ale konečný efekt vyznieva pozitívne. Bola to rozporuplná olympiáda. Ale krásna.

25.08.2016 10:00
Rio 2016, záverečný ceremoniál Foto:
Snímka zo záverečného ceremoniálu.
debata (3)

Základná otázka znie: ako hodnotiť teraz i v budúcnosti podobné megapodujatie? Čo je a čo nie je rozhodujúce pre jeho úspech či neúspech?

Kritériá, ktoré platili pred dvoma desiatkami rokov, už nestačia. Svet straší terorizmus, takmer denne prichádzajú šokujúce správy z rôznych častí sveta o obrovských nešťastiach, desiatkach mŕtvych.

Aj pred Riom sa experti vyjadrovali s veľkými obavami, či sa podarí ustrážiť bezpečnosť stotisícov športovcov, ich sprievodu, hostí a fanúšikov z celého sveta. To, čo kedysi organizátori vôbec nepoznali, je teraz ich hlavnou úlohou. Obrovské milióny dávajú na bezpečnosť, nasadzujú v jej mene tisíce ľudí a účastníci i diváci musia znášať nepríjemné osobné kontroly na každom kroku a stokrát za sebou. Lebo olympiáda je skvelý terč.

Sviatok v Riu akoby bol z inej planéty. Síce nie dokonalý, ale bezpečný a priateľský. To je jeho hlavné posolstvo.

Juhoamerický charakter bolo cítiť. V dobrom i zlom. Finiš s odretými ušami, niektoré nedokončené a predražené objekty. Chýbala väčšia organizátorská dôslednosť, presné informácie. Ale olympiáda bola aj v riodejaneirskej zime teplá, farebná, temperamentná, srdečná. Domáci ponúkli dosť nádherných športovísk a aj bežní Brazílčania ju napokon prijali ako svoje dieťa a usilovali sa byť dobrými hostiteľmi.

Keď sa rozhodovalo o dejisku Hier, v Riu a jeho okolí vládol takmer blahobyt. Keď sa svet zmietal v ekonomickej kríze, tam jej dôsledky nebolo cítiť. Lenže teraz si aj Brazílčania uťahujú opasky a ich životné podmienky sa zhoršujú. Organizátori nepochybne donútení aj okolnosťami zvolili nakoniec úspornejšiu alternatívu a tým aj naplnili želania, že tophry sveta nemajú byť okázalé a snobské, ale skromnejšie a racionálnejšie.

Rio v tomto ukázalo cestu. Neponúklo luxus, ale účelnosť. Zvládli ju aj také svetové hviezdy a ťažkí milionári, akými sú Bolt, Phelps, Djokovič, sestry Williamsové, Neymar, americkí basketbalisti a mnohí iní. Vyjadrovali sa o Riu zväčša v lichotivom duchu.

Olympijské hry sa menia na mediálne hry, zástupcov siedmej veľmoci bolo v Riu bezmála tri razy viac ako športovcov a výrazne ovplyvňovali všetko, čo s podujatím súviselo, atmosféru i dianie. Padali rekordy. Podľa aktuálnych čisiel, súťažilo v perle svetových miest 11 303 športovcov z 205 krajín, v 306 disciplínach. To je porcia, ktorá by dala zabrať každému. Najmä letné hry môže hostiť už iba silná krajina s výbornými podmienkami.

Je akiste nemálo miest na svete, kde by olympiádu zorganizovali aj lepšie. Lenže najväčší športový sviatok ľudstva nemôže sprivatizovať zopár krajín len preto, že z toho trčí dobrý biznis. Poprel by sa tým duch a poslanie hier.

Prvá cesta olympijského sveta do Južnej Ameriky bola nevyhnutnosťou. Ba dokonca možno povedať, že tento olympijský vlak už trochu meškal. Z možných zastávok bolo Rio de Janeiro logickou a najlepšou voľbou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016