Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kauza v Írskej olympijskej rade: Šéfa zatkli, nástupca Brazílčanom uletel

Do aféry s kupčením s vstupenkami na súťaže olympijských hier v Riu de Janeiro je namočený aj dočasný nástupca väzneného prezidenta Írskej olympijskej rady Patricka Hickeyho.

24.08.2016 13:08
Patrick Hickey, Thomas Bach Foto: ,
Prezident Írskej olympijskej rady Patrick Hickey (vľavo) v debate s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom.
debata (1)

William O'Brien však stihol z Brazílie odcestovať skôr, ako úrady vydali príkaz na zadržanie jeho pasu a mobilného telefónu. „Našli sme veľa odkazov, ktoré spájajú O'Briena s Hickeym,“ uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii brazílsky vyšetrovateľ Aloysio Falcao. Brazílska strana bude žiadať írsku vládu o spoluprácu.

Hickeyho stále držia vo väzení v Bangu. Miestne úrady ho obvinili zo sprisahania za účelom podvodu, priekupníctva so vstupenkami a nelegálneho obchodovania. Podľa vyšetrovateľov sa 71-ročný írsky funkcionár zaplietol do podvodu za 3 milióny amerických dolárov.

Hickeyho prišli pred týždňom v stredu ráno do hotelovej izby v Riu de Janeiro zatknúť policajti. Na vypočúvanie ho však nepredviedli. Sťažoval sa na náhlu bolesť v hrudi a previezli ho do neďalekej nemocnice. Zo zariadenia ho prepustili vo štvrtok, opustil ho na vozíčku. Po vypočúvaní chceli jeho právnici dosiahnuť, aby bol ďalej vyšetrovaný na slobode, napokon však bola táto ich snaha neúspešná. Bývalý džudista, člen MOV od roku 1995 a exekutívy MOV od roku 2012, stál v čase zatknutia na čele Írskej olympijskej rady aj Európskych olympijských výborov. Po zadržaní sa rozhodol dočasne odstúpiť zo všetkých funkcií.

Polícia v nedeľu niekoľko hodín pred záverečným ceremoniálom OH 2016 zadržala v Riu de Janeiro pasy, telefóny a laptopy troch členov Írskej olympijskej rady. Išlo o šéfa írskej výpravy Kevina Kiltyho, výkonného riaditeľa NOV Stephena Martina a generálneho sekretára Dermota Henihana. Všetkých predvolali na vypočúvanie naplánované na utorok. Dostavil sa naň napokon len Henihan, jeho účasť na podvode vyšetrovatelia vylúčili. Kilty a Martin požiadali o odklad.

Brazílski detektívi spustili pátranie po tom, ako zhabali zhruba tisíc vstupeniek, ktoré sa predávali na čiernom trhu za vysoké ceny. Všetky boli pridelené írskemu NOV. Boli medzi nimi aj lístky na otvárací ceremoniál, ktorých cena sa z 1400 amerických dolárov (USD) vyšplhala na čiernom trhu na 8000 USD.

Zatknutie Patricka Hickeyho

Podozrenie padlo na britskú spoločnosť THG Sports, ktorá mala prsty aj v podvodoch so vstupenkami na zápasy futbalových majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii. Jedného zo šéfov firmy Kevina Jamesa Mallona zadržali ešte pred začiatkom OH 2016. Vraj mal pri sebe falošné lístky.

Polícia sa domnieva, že írske vstupenky sa dostali k THG cez spoločnosť Pro 10 Sports Management, ktorá má licenciu na distribúciu v Írsku. „Dospeli sme k záveru, že založenie Pro10 bolo len krycím manévrom, ako dostať lístky k THG, ktorá nemá oprávnenie,“ uviedol vyšetrovateľ Falcao z riodejaneirskeho oddelenia pre odhaľovanie podvodov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Patrick Hickey #William O'Brien #Írska olympijská rada