Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Rusi neuspeli. Na paralympiáde sa nepredstavia!

Športový arbitrážny súd (CAS) nevyhovel ruskému odvolaniu proti zákazu štartu všetkých hendikepovaných športovcov z tejto krajiny na septembrových paralympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro (7.- 18. 9.).

23.08.2016 15:44
Ilustračná snímka, Rio 2016 Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (74)

Dištanc uvalil Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) pre nesplnenie záväzkov a zodpovedností vyplývajúcich z členstva, konkrétne ide o nesúlad s antidopingovým programom. Podnetom na trest bolo odhalenie o štátom riadenom systematickom porušovaní antidopingových pravidiel, pre ktoré prišli desiatky ruských športovcov o účasť aj na olympijských hrách v Riu.

Rusi skončili na druhom mieste v medailovom poradí krajín na paralympijských hrách 2012 v Londýne. V Brazílii malo štartovať 267 ruských paralympionikov v 18 športových odvetviach. Ich miestenky prerozdelia medzi ostatné krajiny v spolupráci so športovými federáciami a národnými paralympijskými výbormi.

„Odvolací spis neobsahoval žiaden dôkaz odporujúci skutočnostiam, na ktorých sa zakladalo rozhodnutie MPV“, konštatoval CAS v zdôvodnení verdiktu, ktorý privítal aj prezident MPV Philip Craven: „Hnusí sa mi mentalita povyšujúca medaily nad morálku. Dnešné rozhodnutie potvrdilo naše presvedčenie, že doping nemá v paralympijskom športe miesto. Zvyšuje náš potenciál v boji za spravodlivé súťaženie telesne hendikepovaných športovcov na celom svete. Nie je dôvod na oslavu, poctiví ruskí športovci, ktorí prídu o štart v Riu, majú naše sympatie,“ povedal Brit.

MPV prijal rozhodnutie v rozpore s postojom MOV, ktorý právo odporučiť účasť či neúčasť športovcov na olympijských hrách ponechali na federácie jednotlivých športov. MPV sa riadil zverejnenými výsledkami vyšetrovania Richarda McLarena, ktorého správa referuje o štátom systematicky podporovanom a krytom dopingu v Rusku. Paralympijské hry sa v Brazílii uskutočnia od 7. do 18. septembra.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #paralympijské hry 2016