Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi neuspeli. Na paralympiáde sa nepredstavia!

Športový arbitrážny súd (CAS) nevyhovel ruskému odvolaniu proti zákazu štartu všetkých hendikepovaných športovcov z tejto krajiny na septembrových paralympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro (7.- 18. 9.).

23.08.2016 15:44
Ilustračná snímka, Rio 2016 Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (74)

Dištanc uvalil Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) pre nesplnenie záväzkov a zodpovedností vyplývajúcich z členstva, konkrétne ide o nesúlad s antidopingovým programom. Podnetom na trest bolo odhalenie o štátom riadenom systematickom porušovaní antidopingových pravidiel, pre ktoré prišli desiatky ruských športovcov o účasť aj na olympijských hrách v Riu.

Rusi skončili na druhom mieste v medailovom poradí krajín na paralympijských hrách 2012 v Londýne. V Brazílii malo štartovať 267 ruských paralympionikov v 18 športových odvetviach. Ich miestenky prerozdelia medzi ostatné krajiny v spolupráci so športovými federáciami a národnými paralympijskými výbormi.

„Odvolací spis neobsahoval žiaden dôkaz odporujúci skutočnostiam, na ktorých sa zakladalo rozhodnutie MPV“, konštatoval CAS v zdôvodnení verdiktu, ktorý privítal aj prezident MPV Philip Craven: „Hnusí sa mi mentalita povyšujúca medaily nad morálku. Dnešné rozhodnutie potvrdilo naše presvedčenie, že doping nemá v paralympijskom športe miesto. Zvyšuje náš potenciál v boji za spravodlivé súťaženie telesne hendikepovaných športovcov na celom svete. Nie je dôvod na oslavu, poctiví ruskí športovci, ktorí prídu o štart v Riu, majú naše sympatie,“ povedal Brit.

MPV prijal rozhodnutie v rozpore s postojom MOV, ktorý právo odporučiť účasť či neúčasť športovcov na olympijských hrách ponechali na federácie jednotlivých športov. MPV sa riadil zverejnenými výsledkami vyšetrovania Richarda McLarena, ktorého správa referuje o štátom systematicky podporovanom a krytom dopingu v Rusku. Paralympijské hry sa v Brazílii uskutočnia od 7. do 18. septembra.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #paralympijské hry 2016