Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sponzori opúšťajú Lochteho. Výrobca plaviek venuje peniaze deťom

Americký plavec Ryan Lochte platí daň za svoje neslávne vystúpenie na olympijských hrách v Riu de Janeiro, z ktorého si nik nebude pamätať zlato so štafetou na 4x200 m voľný spôsob, zato škandál na čerpacej stanici áno.

23.08.2016 10:32
Ryan Lochte Foto: ,
Ryan Lochte.
debata

Hneď štyria sponzori sa bezprostredne po skončení OH 2016 zriekli ďalšej spolupráce so šesťnásobným olympijským víťazom, ktorý klamal o svojom nočnom výlete s troma kolegami z tímu USA. Tvrdil, že sa stali obeťami lúpežného prepadnutia, ale vyšetrovanie odhalilo vandalizmus štvorice podnapitých športovcov.

Výrobca plaviek Speedo, módny dom Ralph Lauren, značka kozmetiky Syneron-Candela a japonský producent matracov airweave – tí všetci nechcú mať nič spoločné s 32-ročnou hviezdou bazénov aj šoubiznisu. Speedo USA radšej 50-tisíc amerických dolárov vyčlenených pre Lochteho poukáže na účet nadácie Save The Children, konkrétne na pomoc brazílskym deťom.

„Viac ako desať rokov bol Ryan dôležitým členom tímu Speedo a bolo to víťazné spojenie. Nemôžeme však zatvárať oči pred správaním, ktoré nekorešponduje s hodnotami našej značky. Vážime si všetko, čo dosiahol, a veríme, že sa z tejto skúsenosti poučí a posunie sa ďalej,“ uviedla spoločnosť so sídlom v Anglicku.

Ralph Lauren, ktorý vybavil výpravu USA pre OH 2016 oblečením, nemieni s Lochtem obnoviť zmluvu rovnako ako japonská firma. „Od našich zamestnancov vyžadujeme vysoké štandardy a to isté očakávame aj od našich obchodných partnerov,“ pridala sa značka Syneron-Candela. Plavec zatiaľ reagoval iba na postoj jedného zo svojich sponzorov: „Rešpektujem rozhodnutie Speedo. Som mu vďačný za príležitosti, ktoré mi naše partnerstvo poskytlo.“

Lochte sa za svoje správanie ospravedlnil, ale zrejme sa nevyhne sankciám od národného olympijského výboru (USOC) či Plaveckej federácie USA (USA Swimming). Medzinárodný olympijský výbor (MOV) už pre tento prípad účelovo zriadil disciplinárnu komisiu a situáciu sleduje tiež Medzinárodná plavecká federácia (FINA).

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Ryan Lochte