Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posmievali sa jej. Teraz má Felixová deväť olympijských medailí

Vysmievali sa jej, že má nohy ako sliepka. Nemala s nimi nikdy nič dosiahnuť. Veľký omyl. V Riu sa vďaka dvom zlatým a jednej striebornej medaile stala historicky najúspešnejšou atlétkou pod piatimi kruhmi.

22.08.2016 19:00
Allyson Felixová Foto: ,
Allyson Felixová jasá po triumfe štafety USA na 4x400 m.
debata

Odlíšiť Allyson Felixovú, 30-ročnú rodáčku z Los Angeles, od zvyšku štartového poľa je jednoduché. Široký úsmev, dlhé dredy a úctyhodná medailová zbierka z nej robia sympatickú legendu.

S atletikou začala až deviatej triede. Vtedy označili tréneri jej nohy ako kuracie. Neboli vraj dostatočne silné ani rýchle na to, aby sa mohla v nabitej americkej konkurencii presadiť. „Moja viera je dôvod, prečo behám. Je to obrovský dar od Boha. Som zdravá a on ma žehná. Je to len na mne, či dokážem naplno využiť svoj potenciál alebo nie,“ povedala.

O niekoľko rokov už ako osemnásťročná tínedžerka zavrela všetkým kritikom ústa striebornou medailou na 200 metrov. Vtedy ju Jamajčanka Veronica Campbellová-Brownová zdolala pod piatimi kruhmi po prvýkrát.

Na majstrovstvách sveta 2005 v Helsinkách si na svoje konto pripísala prvý titul majsterky sveta v tejto disciplíne. O dva roky na to v Osake sa história opakovala. Obe víťazstvá mali spoločného menovateľa – zdolala jamajskú sokyňu.

„Cítim sa výborne, som vzrušená. Tak dlho som pracovala a čakala na čas pod 22 sekúnd. Neľahká cesta sa konečne skončila úspešným koncom,“ vravela Američanka, ktorá v Osake zvíťazila v čase 21,81 a s náskokom priepastných 0,37 sekundy.

Na olympiádu do Pekingu 2008 išla Felixová v roli favoritky a s jasnou ambíciou. „Mojím cieľom nie je svetový rekord, ale zlato z Vtáčieho hniezda.“ Ostalo však len pri slovách. Jamajská šprintérka totiž predviedla najlepší čas za vtedajšiu dekádu 21,74 a oslavovala zlaté double pod piatimi kruhmi.

Aj napriek víťazstvu na majstrovstvách sveta v Berlíne 2009, kde sa stala prvou ženou, ktorá tri razy obhájila titul na dvojstovke, cítila nepríjemnú pachuť prehry. Chcela ju zahnať humorom. „Radšej by som všetky tri tituly vymenila za tvoje zlato z Hier,“ snažila sa pobaviť novinárov i Campbellovú-Brownovú na tlačovej konferencii po dekorovaní medailistiek.

V Londýne 2012 to Felixovej konečne vyšlo – vystúpila na najvyšší stupienok. V Riu sa síce do dvojstovky kvôli strate 0,01 sekundy z americkej kvalifikácie nedostala, aj tak si domov odniesla tri cenné kovy – striebro zo štvorstovky a dve zlaté zo štafiet na 4×100 a 4×400 m. Vďaka celkovej bilancii 6–3–0 vyrovnala v počte cenných kovov Marlene Otteyovú.Treba však dodať, že až päť najhodnotnejších kovov má zo štafiet.

„Krásne na tejto medaile je, že ju prežívame všetky štyri spoločne. Cítim sa byť požehnaná, že sa mi niečo také podarilo. Atletika je veľkou súčasťou môjho života. Cesty výkonnosti bývajú krivoľaké, ale každá z nás má jedinečnú šancu na to, aby sa presadila,“ povedala po štafete na 4×400 m.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Rio 2016 #Allyson Felixová