Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nagy: Na Slovensku končím. Ale rád sa budem vracať

Trikrát nastúpil na štart plaveckých súťaží slovenský reprezentant Richard Nagy. V dvoch prípadoch skočil do bazéna, absolvoval 400 metrov polohové preteky (9. miesto) a 1500 metrov voľným spôsobom (34. miesto). Na záver svojho súťažného programu na Hrách XXXI. olympiády bojoval vo vlnách Atlantiku v desaťkilometrovom maratóne (19. miesto).

17.08.2016 18:36
Richard Nagy Foto: ,
Richard Nagy.
debata (11)

Ako ste spokojný so svojím záverečným vystúpením?
Chcel som sa v záverečných diaľkových pretekoch dôstojne rozlúčiť s trénerom Gabom Baranom, predtým na 1500 m to dôstojné určite nebolo. V mori som zbieral skúsenosti, v tejto kategórii začínam, čakal som napriek tomu viac, ale aspoň som zabojoval. S bazénom sa to nedá, samozrejme, porovnávať. Preteky v ňom boli pre mňa prioritou.

Ako sa vám páčilo v Riu? Čo vás najviac zaujalo?
Bola to moja prvá olympiáda a prvé býva spravidla vždy pekné. Nevedel som úplne presne, čo mám od nej očakávať. Veľmi sa mi tu páčilo, bolo tu veľa skvelých výkonov, videl som plávať naživo najlepšieho plavca, aký kedy bol a bude. Moje výkony mohli byť aj lepšie, ale na prvý pokus celkom dobré. Teraz mám štyri roky na to, aby som sa pokúsil dostať sa do Tokia a vedel porovnávať.

Súťaž v morských vlnách bola pre divákov atraktívna. Mnohí ju sledovali z brehu slávnej pláže Copacabana. Vnímali ste atmosféru?
Atmosféra bola pekná. Aj prostredie. Chcel som si zaplávať na Copacabane, vidieť Rio, to sa nepodarí každému a každý deň. Som rád, že som túto súťaž absolvoval. Bazén som mal istý, ale chcel som si vyskúšať aj oceán. Bola to výborná skúsenosť. Boli tu najlepší diaľkoplavci na svete a ja, pre ktorého to boli druhé preteky. Veril som v lepší výsledok, ale zúčastnil som sa v jedných z najťažších pretekov, aké v plávaní sú.

Chcete sa im venovať aj v budúcnosti?
Rád by som. Je to veľmi pekná disciplína a ak vám to ide, ešte krajšia. Uvidím, či sa bude dať skĺbiť s bazénom. V lete by som sa jej chcel viac venovať.

Ako hodnotíte s odstupom času deviate miesto na štvorstovke polohových pretekov, v ktorých vám tesne uniklo finále?
Bol to môj najlepší výsledok v Riu. Keby mi niekto povedal pred olympiádou, že budem deviaty a ešte k tomu v tejto disciplíne, v ktorej som nevedel pred necelými dvoma rokmi ani poriadne plávať, asi by som sa schuti zasmial. S odstupom času je deviate miesto skvelé, ale zároveň cítim, že som mal naviac a mal plávať vo finále.

Čo vám k nemu chýbalo?
Rýchlejší začiatok. Všetko, čo som potreboval, bolo začať o štyri desatiny rýchlejšie motýľa. V tisícpäťstovke mi chýbala na finále minúta, tam som to úplne pokazil.

Po olymiáde sa lúčite so svojím doterajším trénerom Baranom. Už viete, s kým budete spolupracovať?
Vyriešiť túto otázku je teraz moja hlavná úloha. Oddnes na nej začínam intenzívne pracovať.

Môžete prezradiť aspoň svoju predstavu?
V hre sú zatiaľ dve-tri možnosti, uvidíme, s kým sa dohodnem. Sú to skupiny, v ktorých sa pripravujú aj iní špičkoví plavci. Bude to Barcelona, Francúzsko alebo Juhoafrická republika. Ale možno nakoniec aj iná možnosť. V každom prípade na Slovensku končím. Budem sa však domov rád vracať.

Ako využijete čas do odletu domov?
Mám letenku až na 23. augusta, takže teraz si zopár dní užijem olympiádu ako divák. Určite pôjdem povzbudiť triatlonistu Riša Vargu.

Ktorú súťaž by ste ešte chceli navštíviť?
Celá naša výprava už videla v akcii Bolta, tak by som si ho aj ja rád pozrel. Asi stihnem štafetu, ktorú má v posledný deň súťaží.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Nagy #Rio 2016