Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hneď na úvod svetový rekord! Ayanaová desiatku priam odšprintovala

Hneď prvá finálová disciplína atletických súťaží na olympijských hrách v Riu de Janeiro priniesla svetový rekord. V behu na 10 000 metrov deklasovala konkurenciu Etiópčanka Almaz Ayanaová, ktorá sólovým behom dosiahla čas 29:17,45 a prekonala o 14 sekúnd svetový rekord Číňanky Wang ton-sia z roku 1993.

12.08.2016 18:02
Almaz Ayanová, svetový rekord, Foto: ,
Etiopčanka Almaz Ayanová pózuje pri svojom svetovom rekorde.
debata

Dvadsaťštyriročná Ayanaová, úradujúca majsterka sveta na päťke, vylepšila svoje doterajšie osobné maximum z tohtoročného júna takmer o 50 sekúnd a vybojovala si prvú olympijskú medailu v kariére. K dlhoročnému svetovému rekordu Wang ton-sia sa priblížila aj druhá Keňanka Vivian Cheruiyotová, ktorá za ním výkonom 29:32,53 zaostala o necelú sekundu. Úradujúca majsterka sveta na desiatke vylepšila bronz z Londýna.

Tretia dobehla ďalšia Etiópčanka Tiruneš Dibabová, ktorej sa po dvojročnej materskej pauze nepodarilo nadviazať na triumfy z predchádzajúcich dvoch hier. Útechou jej okrem bronzovej medaily môže byť aj nový osobný rekord 29:42,56.

Okrem svetového rekordu Ayanaovej padol v rýchlych pretekoch tiež kontinentálny rekord zásluhou šiestej Američanky Molly Huddleovej. Bežkyňa vytvorili celkom osem národných rekordov a 18 z 35 pretekárok v cieli si zlepšilo osobné maximum.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Almaz Ayanaová