Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gymnasta Učimura po veľkej dráme obhájil zlato vo viacboji

Kohei Učimura dokázal, že je najlepším športovým gymnastom súčasnosti. Dvadsaťsedemročný Japonec získal zlatú medailu v stredajšom finále viacboja mužov na Hrách XXXI. olympiády v brazílskom Riu de Janeiro, v súčte šiestich disciplín (prostné, kôň s držadlami, kruhy, preskok, bradlá, hrazda) dostal od rozhodcov 92,365 bodu, pričom najvyššiu známku dostal v prostných, preskoku a na hrazde.

11.08.2016 05:10 , aktualizované: 09:57
Kohei Učimura Foto:
Kohei Učimura.
debata

Učimura zopakoval svoj triumf z OH 2012 v Londýne a je prvým gymnastom od roku 1972, ktorý dokázal obhájiť zlato v súťaži všestrannosti. Vtedy sa to podarilo jeho krajanovi Sawaovi Katóovi, obaja sú držiteľmi troch medailí v tejto disciplíne.

Japonský gymnastický kráľ však priznal, že pred poslednou rotáciou, keď za Ukrajincom Olegom Verňajevom zaostával o takmer bod, mu nebolo všetko jedno. „Naozaj som sa dostal veľmi blízko k myšlienke, že to môže byť extrémne náročné. Vedel som, čo treba robiť. Hrazda však patrí k mojim obľúbeným disciplínam. Zacvičil som ju ako za bežných okolností. Zachoval som pokoj a to bol kľúč k úspechu,“ povedal Učimura.

Verňajevovi chýbalo k zlatu iba 0,099 bodu. Ukrajinec mal najlepšie hodnotenia na kruhoch a bradlách a po súťaži bol mierne sklamaný. „Bol som tak blízko k zlatu. Nikdy som netrénoval s takou intenzitou ako pred olympiádou a toto je výsledok. Úžasné je už len to, že som bol schopný Koheiovi konkurovať. Myslím si, že sme sa postarali o parádne predstavenie,“ zhodnotil Verňajev a svojho veľkého súpera prirovnal k športovým veličinám ako Michael Phelps či Usain Bolt: „Každý na svete pozná tieto mená. Ale Kohei Učimura? Kto je to? Nemyslím si, že by o mne vedeli,“ reagoval Japonec.

Na bronzovom stupienku v Rio Olympic Arene bol Max Whitlock z Veľkej Británie (90,641 b.), ktorý ukončil 108 rokov trvajúce čakanie Britov na medailu z olympijského viacboja. O výnimočnosti a pravdepodobne najkvalitnejšej súťaže v histórii svedčí skutočnosť, že elitný poltucet gymnastov si pripísal v konečnom účtovaní viac ako 90 bodov.

Učimura je v šesťboji nezdolaný už sedem rokov na najvýznamnejších podujatiach. Okrem spomenutých dvoch olympijských prvenstiev skončil od roku 2009 na najvyššom stupienku vo viacboji až šesťkrát v rade na majstrovstvách sveta. V Riu sa famózny Japonec tešil už z druhého najcennejšieho kovu, v pondelok bol členom víťazného družstva. Víťaz kvalifikácie Verňajev v stredajšom finále viacboja dlho viedol, talentovaný 22-ročný rodák z Donecka však po záverečnom vystúpení na hrazde nevystúpil na najvyšší stupienok, „utešiť“ ho mohol premiérový kov z olympijských hier – strieborného odlesku.

Vo štvrtok je na OH 2016 v športovej gymnastike na programe finále žien vo viacboji, bez slovenského zastúpenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #gymnastika #viacboj #Kohei Učimura