Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiarsky Spartacus odchádza ako pravý šampión

S kariérou sa chcel rozlúčiť vo veľkom štýle. Sezónu odštartoval celkom dobre, no na najvýznamnejších klasikách ho sprevádzala veľká dávka smoly. Nezažiaril ani na slávnej Tour de France.

10.08.2016 18:18 , aktualizované: 20:00
2016-08-10T160925Z 1453003698 RIOEC8A18VNU1... Foto:
Fabian Cancellara
debata

Dokonca z nej štyri etapy pred koncom odstúpil – aby sa čo najlepšie pripravil na olympiádu. V milovanej časovke to potom Fabian Cancellara v Riu rozbalil naplno a nedal šancu ani Christopherovi Froomovi.

Štvornásobný majster sveta v jazde proti chronometru presedlal v trinástich z futbalového ihriska na bicykel. Spočiatku sa venoval nielen cestnej, ale aj horskej cyklistike. Od začiatku dominoval najmä v časovkách, čo potvrdil dvoma titulmi juniorského svetového šampióna.

„Bicyklovanie kompletne zmenilo môj život. Náhle som si uvedomil, že som bol dovtedy akoby zavretý vo väzení. Okolitá príroda mi otvorila nové obzory. Preto som sa stopercentne vrhol na tento nádherný šport. Malebné švajčiarske horské cesty sú predsa najkrajšie na svete,“ priblížil fenomenálny rodák z Bernu začiatky svojej kariéry.

Postupne sa z neho stal nielen časovkár, ale aj špecialista na klasiky či zberateľ etapových vavrínov z najvýznamnejších pretekov. „Prečo mi stále najviac pasujú časovky? Lebo som ako švajčiarske hodinky. Viem, ako mám jazdiť proti tachometru a navyše som, ako každý Švajčiar, veľmi, veľmi tvrdohlavý,“ vysvetlil raz so širokým úsmevom na tvári jazdec s prezývkou Spartacus.

Počas svojej bohatej kariéry zbieral jeden úspech za druhým. Z monumentálnych klasík sa darilo na Okolo Flámska aj Paríž – Roubaix, kde zhodne triumfoval trikrát. Pochváliť sa môže siedmimi etapovými triumfami na Tour de France a ani zlato z Ria nie je jeho jedinou olympijskou medailou. Zlato získal v časovke aj pred ôsmimi rokmi v Pekingu. Ba vtedy bral i bronz z pretekov s hromadným štartom.

„Dal som do toho všetko a vyšlo to. Ako hlavný favorit som to mal ešte ťažšie než ostatní, ale podarilo sa. Zúročil som formu. Bol to môj šťastný deň. Konečne môžem oslavovať. Silu mi dodal Veľký čínsky múr. Vidieť päťtisíckilometrový múr, na ktorom pracovalo v ťažkých podmienkach toľko ľudí, bolo pre mňa inšpirujúce. Vnímal som ho ako impulz, že sa mám pokúsiť o čosi podobné,“ vravel v Pekingu.

V aktuálnej sezóne najprv na Okolo Flámska nedokázal dohnať famózneho Petra Sagana a skončil druhý. Následne mu nevyšiel ani útok na štvrtý triumf na Paríž – Roubaix. Najprv mal škaredý pád na poľnej ceste (Sagan ho vtedy na poslednú chvíľu vďaka šikovnosti preskočil a nespadol tiež) a v závere ešte i na velodróme. Na júlovej Tour nezažiaril 35-ročný Švajčiar ani v časovke, v ktorej skončil až 23. Na najdôležitejšie preteky v roku si však načasoval ideálnu formu. V sobotňajších pretekoch s hromadným štartom skončil 34.

Fabian Cancellara Foto: Reuters
2016-08-10T160936Z 940805755 RIOEC8A18VYU8 RTRMADP 3 OLYMPICS-RIO-ROAD-IND Fabian Cancellara

Výsledky:
Časovka mužov (Pontal – Pontal, 54,6 km): 1. Fabian Cancellara (Švaj.) 1:12:15,42 h, 2. Tom Dumoulin (Hol.) +47,41 s, 3. Christopher Froome (V. Brit.) +1:02,12, 4. Jonathan Castroviejo (Šp.) +1:06,08, 5. Rohan Dennis (Aus.) +1:10,24, 6. Maciej Bodnar (Poľ.) +1:50,47, 7. Nelson Oliveira (Portug.) +1:59,85, 8. Jon Izaguirre (Šp.) +2:06,17,… 12. Tony Martin (Nem.) +3:18,33

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Fabian Cancellara