Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrovské české sklamanie. Arbitráž nepovolila štart Sáblikovej

Češka Martina Sáblíková nepôjde stredajšie olympijské preteky cyklistiek v časovke. Medzinárodná športová arbitráž (CAS) zamietla priamo v Riu de Janeiro žalobu zo strany jej tímu, ktorý sa usiloval o umožnenie jej štartu, hoci sa Sáblíková nenominovala v súlade s nastavenými pravidlami Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

09.08.2016 15:40
Martina Sábliková Foto: ,
Martina Sábliková.
debata (5)

„V tejto chvíli vo mne samozrejme prevažuje obrovské sklamanie, v štart som dúfala do posledných chvíľ,“ uviedla Sáblíková v tlačovej správe Českého olympijského výboru.

Sáblíková žila v domnení, že si na minuloročných majstrovstvách sveta olympijský štart zaistila. Keď ale UCI na začiatku júna zverejnila zoznam kvalifikovaných krajín, Česká republika na ňom chýbala. Cyklistický zväz podľa všetkého pracoval s mylným výkladom kritérií.

Trojnásobná olympijská víťazka v rýchlokorčuľovaní napriek tomu odletela do Brazílie, kde sa intenzívne pripravovala v tréningovom azyle 180 km od Ria na možný štart. O ten sa usilovala česká strana na čele s expertom na športové právo Jánom Šťovíčkom, predsedom legislatívnej rady Českého olympijského výboru, všetkými možnými cestami, ale neúspešne.

Nepomohla ani snaha o vybojovanie si miesta v štartovej listine na základe uvoľnenej kvóty inej zúčastnenej krajiny, za Sáblíkovú sa márne prihováral aj prezident Miloš Zeman, ktorý napísal list šéfovi Medzinárodného olympijského výboru Thomasovi Bachovi sa žiadosťou o divokú kartu. Nevyšiel ani ťah ohľadne možnosti nahradiť Rusku Oľgu Zabelinskú, ktorá bola pôvodne vylúčená kvôli dopingovej minulosti. Tá naopak s odvolaním uspela.

Rokovania o osude rýchlokorčuliarskej hviezdy a zároveň suverénne najlepšej českej cyklistky posledných rokov sa po sobotňajšom podaní žaloby pretiahli. Hoci arbitráž má mať na rozhodnutie 24 hodín, v Riu je zavalená prípadmi po afére okolo ruského dopingu a nestíha vybavovať všetky podania včas.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Martina Sábliková