Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kosovskej hviezde núkali milióny. Nedala sa kúpiť

Neudialo sa žiadne veľké prekvapenie. Len potvrdila úlohu najväčšej favoritky. Radosť kosovskej športovej superhviezdy však bola obrovská. Neubránila sa slzám dojatia a hrdosti.

08.08.2016 09:59 , aktualizované: 16:54
Majlinda Kelmendiová, Rio 2016 Foto: ,
Majlinda Kelmendiová.
debata (6)

Džudistka Majlinda Kelmendiová sa v nedeľu zlatými písmenami zapísala do histórie malej balkánskej krajiny. V kategórii do 52 kg zdolala v napínavom finále Talianku Odette Giuffridovú a pre Kosovo – ktoré má pod piatimi kruhmi práve v Riu svoju premiéru – získala prvú olympijskú medailu. Navyše, zlatú.

„Som neuveriteľne šťastná. Prišla som si do Ria po zlato, ale i tak je to šialené. Teším sa za seba, trénera i celú našu krajinu. Po prvý raz máme šancu zúčastniť sa na olympiáde a hneď som vybojovala zlato. Je to výnimočné. Ľudia, obzvlášť deti, ma doma vnímajú ako hrdinku. Všetkým som im ukázala, že aj po tom všetkom čo sme prežili – vrátane vojny, dokážeme veľké veci. Niektoré deti u nás stále nevedia, kam sa podeli ich rodičia. Nemajú notebooky, knihy do školy, ba často ani čo jesť. No aj keď sme z malej a chudobnej krajiny, môžeme získať zlato na olympiáde,“ cituje ju server cnn.com. V Riu sa jej dostalo cti priviesť počas otváracieho ceremoniálu svojich krajanov na štadión s vlajkou v rukách.

Dvadsaťpäťročná rodáčka z mesta Peč začala s džudom v ôsmich rokoch. Osemnásťročná získala zlato na juniorských MS a postupne sa zaradila do najužšej svetovej špičky. V roku 2013 získala prvý seniorský titul majsterky sveta, vyhlásili ju za najlepšiu džudistku roka a odvtedy neprehrala na najvýznamnejších podujatiach ani jeden duel.

„Džudo je krásny šport, ktorý vás veľa naučí. Núti vás rešpektovať každého a všetko. Nie je na mne nič výnimočné. Len tvrdo pracujem, vďaka čomu sa splnili moje najväčšie sny. Stále som však rovnaké dievča z Peče ako všetky moje kamarátky,“ povedala pre olympic.org.

Pred štyrmi rokmi na OH v Londýne štartovala ešte pod vlajkou Albánska, keďže Kosovo nebolo oficiálne uznané od Medzinárodného olympijského výboru. V ostatných rokoch chcelo Kelmendiovú získať do svojich služieb viacero krajín.

„Vždy som chcela ísť na olympiádu, vypočuť si kosovskú hymnu a vidieť stúpať hore našu vlajku. Odmietla som veľa ponúk a milióny za to, aby som reprezentovala iné krajiny. Neexistuje čiastka, ktorá by pre mňa znamenala to, čo sa udialo teraz,“ uviedla pre nbcolympics.com.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Majlinda Kelmendiová