Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nehoda ju posadila na vozík. Z teakwondistky je lukostrelkyňa

Na olympijských hrách sa túžila zúčastniť ako teakwondistka, ale osud to chcel inak a Zahra Nematiová reprezentuje Irán v Riu de Janeiro v lukostreľbe.

06.08.2016 08:33
Zahra Nematiová Foto: ,
Zahra Nematiová.
debata

Za všetko môže automobilová nehoda, ktorá ju pripútala na invalidný vozík. V piatok mala rušný deň. Najskôr absolvovala kvalifikačné nasadzovacie kolo na Sambadróme a potom na slávnostnom otvorení priviedla svojich krajanov na Maracanu.

Lukostreľbe sa venuje iba pár rokov, bývalá držiteľka čierneho opasku v taekwonde nevedela vydržať bez športovania. Pred štyrmi rokmi v Londýne na paralympijských hrách bola z toho zlatá medaila v olympijskom luku v kategórii postihnutia W1/W2.

Do Ria ju príde v septembri obhajovať. Telesne hendikepovaní lukostrelci sa však nestrácajú ani medzi zdravými súpermi a Nematiová si na vlaňajších majstrovstvách Ázie vybojovala miestenku na OH 2016.

„Pred nehodou som snívala o tom, že sa na olympijské hry dostanem ako taekwondistka. Teraz sa mi splnil sen prostredníctvom lukostreľby,“ povedala 31-ročná Nematiová, ktorá v kvalifikácii obsadila 49. miesto a v 1. kole vyraďovacej časti ju čaká utorkový súboj so 16. Innou Stepanovovou z Ruska.

Iránka je ambasádorkou Spojených národov, pomocou športu sa usiluje o zrovnoprávnenie žien vo svete. „Túžim pomáhať ku šťastiu ľuďom, s ktorými sa život nemaznal,“ vysvetlila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #lukostreľba #Zahra Nematiová