Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dopingové škandály znížili záujem o olympiádu, tvrdí prieskum BBC

Dopingové škandály znížili záujem verejnosti o olympijské hry. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si nechala vypracovať rozhlasová stanica BBC. Nadpolovičná väčšina - 57 percent opýtaných ľudí v 19 krajinách - uviedla, že doping mal "veľký" alebo "nejaký" negatívny vplyv na mieru pozornosti, ktorú budú venovať olympijským hrám.

28.07.2016 13:15
Rio, olympiáda, kostým Foto: ,
Muž v kostýme olympijskej fakle s tabletkou znázorňujúcou doping a postavičkou hviezdneho šprintéra Usaina Bolta v uliciach Sao Paula.
debata (1)

Najmenej respondentov hlásiacich sa k negatívnemu vplyvu dopingu na sledovanie olympijských hier bolo z Nemecka a z tohtoročnej hostiteľskej krajiny olympiády Brazílie.

Prieskum tiež skúmal, ako olympijské výsledky ovplyvnia hrdosť ľudí na svoju krajinu. Súhlas s tým, že výkon ich športovcov na to budú mať vplyv, vyjadrilo 62 percent opýtaných; najčastejšie sa tento názor objavoval v krajinách ako Indonézia, Keňa, Rusko, Peru a India. Národná hrdosť naopak podľa názoru respondentov výkony na OH najmenej ovplyvní ľudí v Brazílii, Nemecku, USA a Francúzsku.

Firma GlobeScan, ktorá prieskum vykonala, k tomu dodala, že sa podľa odpovedí zdá, že „olympijské hry naďalej pozitívne stimulujú národnú hrdosť, predovšetkým medzi obyvateľmi v novorozvíjajúcich sa ekonomikách“. Šéf firmy Doug Miller tiež tvrdí, že výsledky prieskumu „podčiarkujú významnú úlohu, ktorú zohráva Svetová antidopingová agentúra (WADA) pri ochrane olympijskej značky“.

Začiatkom tohto týždňa kritizovala WADA Medzinárodný olympijský výbor za to, že odmietol jej odporúčanie vylúčiť Rusko z olympijských hier v Riu, ktoré sa začnú 5. augusta. Vyšetrovacia komisia agentúry tento mesiac uviedla, že Rusko prevádzkovalo štátom sponzorovaný dopingový program vo väčšine letných aj zimných olympijských športov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rio 2016