Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majstri sveta i olympijskí víťazi. Rusi rátajú straty

Na augustových olympijských hrách v Riu de Janeiro sa z ruských športovcov nepredstavia piati reprezentanti v rýchlostnej kanoistike vrátane zlatého medailistu z OH 2012 v Londýne v K2 na 200 m Alexandra Ďačenka.

26.07.2016 12:52 , aktualizované: 17:30
Alexander Ďačenko Foto: ,
Alexander Ďačenko (vpravo) nebude v Riu obhajovať zlato z Londýna.
debata (98)

Svetovej i športovej veľmoci síce Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nezakázal štart na najväčšom podujatí tohto roka, no rozhodnutie o účasti ruských športovcov v Brazílii ponechal na jednotlivé medzinárodné zväzy a federácie.

Niektoré z nich škrtajú. Nemilosrdne! Dôvodom je jednoznačná podmienka MOV: do Ria nepôjde nik s dopingovou minulosťou. A hriešnikov je pod ruskou vlajkou požehnane.

Zatiaľ čo tenisti, lukostrelci, džudisti či parkúroví jazdci už počuli oslobodzujúce áno, iní ich krajania toľko pochopenia u svojich šéfov nenašli. Najviac mien (po atlétoch a vzpieračoch), pri ktorých svieti rázne NIE, dosiaľ narátali plavci.

Medzi siedmimi neželanými nechýbajú viacerí olympijskí medailisti na čele so štvornásobnou svetovou šampiónkou Juliou Jefimovovou. Ich neúčasť však ešte nie je definitívna. Vladimir Salnikov, šéf Ruského plaveckého zväzu, sa totiž plánuje obrátiť na Medzinárodnú športovú arbitráž, ktorá by mohla napokon sedmičku Rusov poslať do Ria.

O päticu nádejí prišli včera aj rýchlostní kanoisti. Najvýraznejšou stratou je Alexander Ďačenko – olympijský víťaz z Londýna 2012 v kategórii K2 na 200 metrov. „Nemali sme inú možnosť. Je nám síce ľúto, že sa to týka aj nášho športu, no museli sme vyškrtnúť všetkých kanoistov, o ktorých dopingu existujú dôkazy,“ hovorí Simon Toulson, generálny sekretár Medzinárodnej kanoistickej federácie.

Doping ovplyvnil trojicu veslárov, dvojicu päťbojárov i volejbalový výber mužov. Hoci Medzinárodná volejbalová federácia pustila favorita na zlato do Ria, zatrhla štart jednému zo stabilných členov tímu. Len spred televíznej obrazovky sa bude dívať na počínanie svojich krajanov Alexandr Markin. Smečiarovi tohto roku našli v moči meldónium, pre ktoré nepocestuje do Brazílie napríklad aj hviezdna tenistka Maria Šarapovová.

Napriek tomu, že proces škrtania ruských mien je v plnom prúde, množia sa hlasy pochybujúce o správnosti rozhodnutia MOV. Rôzne svetové médiá a experti si kladú základné otázky: prečo niektorí z tzv. čistých ruských atlétov na čele s dvojnásobnou olympijskou víťazkou v skoku o žrdi Jelenou Isinbajevovou musia zostať doma? A prečo športovci z iných odvetví dostali povolenie cestovať?

Nech už sú odpovede akékoľvek, isté je, že napriek dopingovej afére, ktorá obrala ruskú výpravu o desiatky športovcov, bude na olympiáde v Riu patriť k najpočetnejším. Pod piatimi kruhmi by malo o najcennejšie kovy súperiť približne 300 reprezentantov v ruských farbách.

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rýchlostná kanoistika #MOV #Rio 2016 #Alexander Ďačenko