Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi počúvajú rozsudky: plavci dostali stop, volejbalisti idú do Ria

Ruské volejbalové národné družstvá mužov a žien a ani dvojice v plážovom volejbale reprezentujúce túto krajinu pravdepodobne nebudú chýbať na augustových turnajoch v rámci OH v brazílskom Riu de Janeiro.

25.07.2016 17:35
Sergej Teťuchin Foto:
Ruský volejbalista Sergej Teťuchin.
debata (20)

Volejbalisti majú neoficiálne povolenie

Predznamenal to prezident národnej federácie Stanislav Ševčenko, podľa ktorého Medzinárodná volejbalová federácia (FIVB) Rusom neoficiálne potvrdila, že v súvislosti s ich štartom pod piatimi kruhmi je všetko v poriadku. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v nedeľu nepristúpil k vylúčeniu celej ruskej výpravy z OH 2016.

MOV určoval svoj postoj k Rusku v súvislosti s OH 2016 pod vplyvom zverejnených výsledkov vyšetrovania Richarda McLarena, ktorého správa referuje o štátom systematicky podporovanom a krytom dopingu v Rusku.

MOV ponechal rozhodnutie o akceptovaní či odmietnutí ruských športovcov v Brazílii na svetových federáciách jednotlivých športových odvetví. Ako je známe, na OH nebudú štartovať ruskí atléti a ani vzpierači.

„Stále čakáme na oficiálny verdikt. FIVB nám však neoficiálne potvrdila, že v tomto smere je všetko v poriadku. Myslím si, že v utorok ráno FIVB vydá oficiálne stanovisko,“ povedal Ševčenko pre R-Sport, citoval ho špecializovaný portál worldofvolley.com.

Štyridsaťročný smečiar ruskej reprezentácie Sergej Teťuchin (nar. 23. septembra 1975), ktorý by mal v Riu štartovať na svojej šiestej olympiáde, pre ruské médiá vyhlásil:

„Len v tomto roku ma testovali tri či štyri razy, naposledy pred tromi dňami. Dohliadajú na nás medzinárodné organizácie. Dosiaľ nám nepovedali, koľkými antidopingovými testami musí športovec prejsť, aby sa mohol zúčastniť na OH. Ak to bude potrebné, môžu nás v Riu testovať aj každý deň.“ Smečiar Belogoria Belgorod od roku 1996 ani raz nechýbal na OH. Teťuchin bral zlato v Londýne 2012, striebro v roku 2000 v Sydney a bronz v Aténach 2004 aj Pekingu 2008. „Rozhodnutie MOV sme prijali s radosťou. Môžem povedať, že zvíťazila spravodlivosť,“ doplnil Teťuchin.

Plaveckú šampiónku do Ria nepustia

Medzinárodná plavecká federácia (FINA) stopla snahu siedmich ruských športovcov v tomto odvetví v súvislosti so štartom na Hrách XXXI. olympiády v brazílskom Riu de Janeiro. Pod piatimi kruhmi tak bude chýbať aj úradujúca svetová šampiónka na 100 m prsia Julia Jefimovová. Okrem nej do Ria neodcestuje ani šesť jej plaveckých krajanov.

Ďalší v Brazílii môžu súťažiť o medaily. Medzinárodný olympijských výbor (MOV) v nedeľu rozhodol, že zákaz štartu na OH sa nerozšíri popri atlétoch aj na zástupcov ďalších športových odvetví vo farbách Ruska.

MOV zároveň ponechal rozhodnutie o akceptovaní či odmietnutí ruských športovcov v Brazílii na svetových federáciách jednotlivých športových odvetví. Zákaz predstaviť sa na OH však majú všetci ruskí športovci s dopingovou minulosťou.

Lukostrelci dostali zelenú

Medzinárodná lukostrelecká federácia schválila účasť troch ruských reprezentantiek na olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro, keďže nie sú žiadnym spôsobom zapletené do dopingu.

Toto rozhodnutie prišlo deň po tom, čo Medzinárodný olympijských výbor (MOV) rozhodol, že zákaz štartu na OH sa nerozšíri popri atlétoch aj na zástupcov ďalších športových odvetví vo farbách Ruska.

Lukostrelkyne Tujana Dašidoržievová, Xenia Perovová a Inna Stepanovová prešli početnými dopingovými kontrolami a nikdy voči nim neboli uplatnené sankcie.

Lukostreľba nebola uvedená medzi dvadsiatkou letných olympijských športov, ktoré vo svojej správe o krytí dopingu v Rusku uviedol kanadský právnik Richard McLaren.

20 debata chyba