Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi zisťujú, kto môže do Ria. Isinbajevová uvažuje o žalobe

Aj športový svet je už rozdelený. Potvrdzuje to široké spektrum reakcií na nedeľňajšie rozhodnutie výkonného výboru MOV o účasti Ruska na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

25.07.2016 18:00 , aktualizované: 21:45
Atletika, Moskva Foto: ,
Jelena Isinbajevová.
debata (147)

Denník USA Today tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor predal svoju dušu, lebo „namiesto riešenia, ktoré by malo na celý svet podstatný vplyv, zvolil len ľahký trest“. The Indepedent zasa konštatoval, že olympijský orgán sa rozhodol správne.

Sklamanie zaznelo aj zo Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Podľ nej boli zistenia nezávislej komisie presvedčivým dôkazom.

„McLarenova správa odkryla štátom riadený dopingový program v Rusku, čo vážne narúša princípy čistého športu v rámci mezinárodných antidopingových pravidiel,“ reagoval šéf WADA Craig Reedie na postoj MOV. Mrzí ho, že nebral do úvahy odporúčanie správy. „Vychádzalo z výsledkov McLarenovho vyšetrovania a zabezpečilo by priamočiare, rázne a vyvážené riešenie,“ uviedla antidopingová agentura vo svojom stanovisku.

Rozčarovanie netajil ani výkonný riaditeľ Inštitútu národných antidopingových agentúr (INADO) Joseph de Pencier. „MOV nevyužil nazhromaždené dôkazy o štátom podporovanom dopingu v Rusku, ktorý zničil tamojší športový systém. Je to smutný deň pre čistý šport,“ zdôraznil.

Všeobecne však prevláda názor, že nedovoliť účasť celej ruskej výprave by nebolo správne. Medzinárodný olympijský výbor preniesol zodpovednosť za účasť ruských športovcov na jednotlivé medzinárodné športové federácie (zväzy, únie).

Oznámil však, že nik z ruského ministerstva športu nedostane olympijskú akreditáciu, čo sa vzťahuje aj na ministra Vitalija Mutka. Kremeľ nad tým vyjadril poľutovanie s tým, že v budúcnosti je nevyhnutná užšia spolupráca MOV a ruského ministerstva športu.

Hovorca ruského prezidenta oznámil, že Vladimir Putin sa nezúčastní na otváracom ceremoniáli Hier v Riu. Či navštívi dejisko neskôr, neupresnil.

Z prvého prieskumu ruských médií vyšlo najavo, že z 28 medzinárodných športových federácií sa trinásť vyslovilo za účasť, trinásť sa do včerajška nevyjadrilo, dve – atletická a vzpieračská – ruských pretekárov do Ria nepustili. Ruské športové zväzy zároveň zisťujú, ktorí športovci spĺňajú podmienky na účasť na Hrách, vylučujú tých, ktorí majú dopingovú minulosť.

Hlavná časť ruskej výpravy – pôvodne mala mať 387 členov – odletí do dejiska olympiády 28. júla, vlajkonosičom by mal byť volejbalista Sergej Teťuchin.

S neúčasťou na Hrách sa však veľmi ťažko a bolestivo vyrovnáva žrdkárka Jelena Isinbajevová. Dvojnásobná olympijská víťazka (2004, 2008) v kútiku duše dúfala, že Medzinárodný olympijský výbor jej po návrate z materskej predsa len umožní štartovať pod piatimi kruhmi.

„No čo už… Ukončil sa náš boj o Rio,“ napísala na Instagram. „Osud mi nedožičil opäť sa postaviť na najvyšší stupienok na olympiáde, nezaznie viac hymna Ruskej federácie na moju počesť, nepoteším viac svojich drahých fanúšikov plachtením ponad latku. Bože, cítim veľkú krivdu po takej nespravodlivosti. Nik ma neobránil, nik neobhájil moje práva. Slzy mi tečú po lícach, keď si uvedomím, čo všetko som urobila pre atletiku. Čo by som mohla darovať svetu v Riu, akú výšku, aké emócie, to ostane záhadou. Aj pre mňa. Chce sa mi plakať…“

Jej tréner Jevgenij Trofimov informoval, že sa jeho zverenka obráti so sťažnosťou na Európsky súd pre ľudské práva. „Kariéru ešte nekončí. Rozhodnutie výkonného výboru MOV ju sklamalo, no ešte viac spôsob, ako reagovalo naše vedenie. Rozhodilo rukami – a to bolo všetko,“ dodal.

V deň, keď hlavná časť ruskej výpravy odletí do Brazílie, Ruská atletická federácia organizuje míting pre atlétov, ktorých nepustili do Ria. Aby mali kde zúročiť natrénované a prípadne dostať finančnú kompenzáciu.

Niekdajší šéf WADA považuje verdikt MOV za zlý

Podľa niekdajšieho šéfa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Dicka Pounda je nedeľňajšie rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) presunúť na medzinárodné federácie zodpovednosť za prípadný zákaz štartu ruských športovcov na OH 2016 za „najhorší precedens, aký si dokáže predstaviť“. WADA pred týždňom odporučila MOV, aby vydal zákaz štartu všetkých ruských športovcov na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro, dôvodom bolo odhalenie štátom organizovaného a krytého dopingu. MOV v nedeľu rozhodol, že nezakáže Rusku vyslať športovcov na OH 2016 do Brazílie, no delegoval túto možnosť všetkým medzinárodným športovým zväzom. Pound, ktorý je členom MOV, bol jedným z hlavných zástancov myšlienky

© Autorské práva vyhradené

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Isinbajevová #ruská výprava