Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nahnevaný Mutko: Nastal čas potiahnuť to celé pred civilný súd

Ruský minister športu Vitalij Mutko odporúča atlétom, ktorým zakázali účasť na olympijských hrách v Riu de Janeiro, obrátiť sa na civilný súd. Mutko si uvedomuje, že takáto súdna dohra štvrtkového rozhodnutia Športového arbitrážneho súdu o predĺžení zákazu ruským atlétom zúčastňovať sa na medzinárodných podujatiach, by sa odohrala až po skončení OH v Riu de Janeiro.

21.07.2016 16:10
Vitalij Mutko Foto:
Ruský minister športu Vitalij Mutko.
debata (34)

Na druhej strane však tvrdí, že všetci čistí športovci, ktorých postihol tento celoplošný trest, majú právo brániť svoju česť a dôstojnosť. „Myslím si, že nastal čas potiahnuť to celé pred civilný súd,“ uviedol Mutko v rozhovore na televíznom brífingu v Moskve.

Ruská atletika má možnosť odvolania na Švajčiarskom federálnom súde do 30 dní od nadobudnutia platnosti štvrtkového rozhodnutia CAS, čo sa už stalo. IAAF a následne CAS vyčítajú ruskej strane nedostatočné úsilie v práci na antidopingovom poli v súvislosti s rozsiahlym štátom krytým dopingom vo vrcholovom športe a najmä atletike v tejto krajine v ostatných rokoch.

Nový šéf Ruskej atletickej federácie Dmitrij Šľachtin v tejto súvislosti ubezpečil zúčastnené strany sporu, že „urobia všetko preto, aby získali späť stratenú dôveru IAAF“.

Očakáva sa, že tento verdikt CAS môže mať výrazný vplyv aj na rozhodovanie Medzinárodného olympijského výboru, ktorý sa chystá zakázať štart všetkým ruským športovcom v Brazílii vzhľadom na nedávno zverejnenú správu nezávislej komisie Svetovej antidopingovej agentúry o systematickom dopingu podporovanom štátnymi orgánmi v tejto krajine.

Podľa tejto správy Ruské ministerstvo športu sfalšovalo desiatky vzoriek športovcov po antidopingových kontrolách počas zimných olympijských hier v Soči 2014 s účelom vyhnúť sa trestom. Očakáva sa, že o tomto ďalšom, rozsiahlejšom, potrestaní Rusov sa rozhodne najneskôr do utorka budúceho týždňa. MOV v tejto súvislosti zvolal na nedeľu 24. júla mimoriadnu telekonferenciu.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Mutko #Športový arbitrážny súd #Letné olympijské hry 2016