Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťahal do športu politiku - nedostal medailu

Kórejský futbalista Park Čong-vu, ktorý sa pri oslavách bronzu na olympijských hrách v Londýne vyjadril nápisom k politickým sporom s Japonskom, nedostal bronzovú medailu.

12.08.2012 09:58
Park Čong-vu Foto:
Park Čong-vu a jeho protest.
debata

V sobotu na slávnostnom vyhlásení vo Wembley chýbal. Kórejčania v piatok v Cardiffe po výhre práve nad Japoncami 2:0 získali vôbec prvú olympijskú medailu vo futbale v histórii.

Po súboji o prvú futbalovú medailu pre Áziu pod piatimi kruhmi od roku 1968 bol Park Čong-vu vyfotografovaný s nápisom „Tokdo je naše územie“, čím sa postaral o politický škandál. O neobývané súostrovie, ktoré je rybárskou baštou, sa krajiny sporia už od roku 1905 a v súčasnej dobe je spravované kórejskou stranou. Kórejčania ho nazývajú Tokdo a Japonci Takeshima.

Prípad vyšetruje Medzinárodný olympijský výbor spoločne s Medzinárodnou futbalovou federáciou FIFA a kórejskej výprave v sobotu odporučili, aby sa Park Čong-vu vyhlásenia nezúčastnil.
Po finálovom zápase na štadióne vo Wembley, v ktorom zdolalo Mexiko Brazílii 2:1, si preto bronz prevzalo len sedemnásť kórejských futbalistov. „Veríme, že to nebol od hráča úmysel. Robíme všetko pre to, aby sme tento problém vyriešili,“ ospravedlnila sa v oficiálnom vyhlásení kórejská výprava.

debata chyba